Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović povodom Dana prosvjetnih radnika: mostovi koje gradite ne mogu biti razgrađeni

Šehović povodom Dana prosvjetnih radnika: mostovi koje gradite ne mogu biti razgrađeni
Datum objave: 05.10.2018 11:11 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


“Svaki posao je specifičan i zahtijeva posebne sposobnosti ili talente, ali onaj koji uključuje rad sa djecom nije, rekao bih, uporediv sa bilo čime. Neuporediv je zato što se njime utiče na to kako će se oni kao odrasli nositi sa problemima i kakav će odnos imati prema sebi, drugim ljudima i životu uopšte. Taj posao, zajedno sa porodičnim okruženjem, postavlja temelje ličnosti.

Takvu odgovornost nije lako nositi, i jedan od osnovnih zadataka obrazovnih institucija jeste da taj put olakša, a rad i trud prepozna. Mi to pokušavamo kroz učešće u rješavanju stambenih pitanja prosvjetnih radnika, kroz vođenje računa o tome da reformski procesi ne ugroze radna mjesta, kroz učešće u razgovorima usklađivanju zarada, a sad i putem Fonda za kvalitet i talente kojim će se dodijeliti preko 200 nagrada nastavnicima.

Ima naravno još posla dok položaj prosvjetnih radnika ne dovedemo na optimalni nivo, ali u velikim sistemima kakav je prosvjeta, sve promjene po prirodi stvari su postepene. No, cijenim da za nešto manje od dvije godine nijesmo mogli uraditi više za oblast koja broji 13 000 zaposlenih.

Nedavno sam na otvaranju jednog vrtića rekao da se djeca koja borave tamo kroz petnaestak i više godina neće sjećati ko je bio ministar prosvjete, ali će pamtiti koliko im je ljubavi i pažnje u tom prostoru pruženo. I to je istina.

Svako od nas dobro pamti, ako ne sve, onda makar jednog nastavnika, koji nas je motivisao, pokazao da možemo više, vjerovao u nas, i kako smo se dobro tada osjećali. Mi stoga moramo naučiti da prepoznamo one koji razumiju težinu svog poziva, i postaviti pravila sistema tako da se samo takvi i bave ovim poslom.

Zbog odricanja prosvjetnih radnika da bismo stekli znanje kojim ćemo se sjutra kao odrasli ponositi, zbog osjećaja motivisanosti i topline koju djeci pružaju najbolji među vama, obećavam našu punu posvećenost daljem unapređenju vašeg položaja. A mostovi koje ste vi sa djecom gradili ka njihovom punoljetstvu, niko nikad neće moći razgraditi, i to je vaša lična pobjeda svake negativne društvene pojave, sad i uvijek. Srećan vam Dan prosvjetnih radnika”.

 

PR služba Ministarstva prosvjete