Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović: Povećavaćemo broj programa studentskih razmjena

Šehović: Povećavaćemo broj programa studentskih razmjena
Datum objave: 13.09.2018 10:56 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehovic predvodi delegacju koja učestvuje na 30. godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije za obrazovanje u Ženevi, čija je tema internacionalizacija visokog obrazovanja.

Cilj je razmjena iskustva i upoznavanje sa najboljim praksama u sistemu visokog obrazovanja, predstavljanje zemalja i njihovih sistema visokog obrazovanja, ustanova visokog obrazovanja, Erasmus + programa i drugih.

Šehovic je istakao da će Crna Gora dalje povećavati broj programa koji se odnose na studentske razmjene i stipendiranja.

“Internacionalizacija visokog obrazovanja i dobri programi razmjene“ naglasio je Šehovic, „jedan su od važnih pokazatelja kvaliteta visokog obrazovanja u bilo kojoj zemlji. Zatvorenost visokog obrazovanja vodi u izolaciju društva, a nama su potrebni mladi ljudi koji kritički promišljaju, donose nova znanja sa ciljem unapređenja sistema, a programi razmjene zasigurno u tome mogu pomoći. Studenti koji su imali priliku da se upoznaju sa oblašću za koju se školuju i kroz druge obrazovne sisteme, dokzano se lako snalaze pri prelasku na tržiste rada“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Prema podacima sa Konferencije, jednom od tri studenta koji su koristili programe mobilnisti je ponuđen stalni posao; svršeni studenti sa međunarodnim iskustvom imaju za 50% manju mogućnost da budu dugoročno nezaposleni; 64% poslodavaca istaklo je da ima tendenciju da studentima koji su imali međunarodno iskustvo daju veću profesionalnu odgovornost; dok 44% studentata sa međunarodnim iskustvom ima vecu mogućnost za menadžerske pozicije u okviru prvih deset godina ulaska na tržište rada.

Kako je ministar istakao, crnogorskim studentima su već dostupne brojne stipendije stranih vlada i organizacija, te brojni programi mobilnosti. „Na godišnjem nivou u programima stipendiranja i razmjena učestvuje između 300 i 400 crnogorskih studenata“, istakao je on. „Naše je da im pružimo mogućnost da upoznaju svijet, ali i obezbijedimo da znanje koje su stekli primijene u Crnoj Gori“.

Ministar je rekao i da Ministarstvo godišnjim konkursom sufinansira magistarske i doktorske studije, te putne troškove dijela studenata koji su korisnici programa razmjene, kao i da se svi konkursi za stipendije redovno objavljuju na sajtu Ministarstva prosvjete, kako bi zainetersovani studenti imali priliku da na jednom mjestu nađu najveći dio informacija na ovu temu.

Ovogodišnja tema Konferencije je ''Pogled naprijed'', a učesnici će imati priliku da se upoznaju sa sistemima visokog obrazovanja u svijetu, i mogućnostima koje su ponuđene međunarodnim studentima. Osim toga, razmijeniće se iskustva u vezi sa kriterijumima i procedurama za priznavanje diploma. Riječ je o jednom od najvecih događaja o internacionalnom obrazovanju u svijetu.

PR Služba Ministarstva prosvjete