Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Отворен нови вртић „Драган Радуловић“: Кроз социјализацију у образовним установама постајемо велики људи и остављамо траг на другима

Отворен нови вртић „Драган Радуловић“: Кроз социјализацију у образовним установама постајемо велики људи и остављамо траг на другима
Датум објаве: 07.09.2018 14:43 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Данас је на Старом аеродрому, у Цвјетној улици, отворен нови вртић „Драган Радуловић“, који је име добио по једном од најзначајнијих црногорских писаца за дјецу, и аутору телевизијских емисија које су обиљежиле одрастање генерација. Вртић се простире на 3000 м2, на земљишту које је донирао Главни град, а налази се у склопу предшколске установе „Ђина Врбица“. Врпцу су симболично пресјекли министар просвјете др Дамир Шеховић, градоначелник Подгорице др Иван Вуковић и директор Установе Вук Станишић, док је породица пјесника Драгана Радуловића открила плочу са називом вртића.

ПР служба Министарства просвјете

Шеховић је поручио да је значај социјализације у предшколским установама немјерљив, истакавши да поред овог пројекта, Министарство интензивно ради на изградњи још четири вртића: „У самоћи стварамо велике ствари, бивамо креативни, „пунимо батерије“ и освајамо мир. Али са другим људима, у друштву, кроз интеракцију, храбрење, пријатељство, доброту која се огледа у свакодневним стварима, кроз заједничко учење да превазилазимо проблеме и конфликте, ми заправо постајемо велики и остављамо траг. Траг на другим људима, а самим тим и друштво.

ПР служба Министарства просвјете

Тој интеракцији, суживоту, важности да освојимо сопствену слободу, али исту ту слободу дамо и другима, почињено да се учимо већ од предшколског узраста. Управо зато су вртићи, баш као и школе, много више од обичних објеката. То су храмови у којима се наши најмањи социјализују, јачају, навикавају на окружење ван породичног, почињу да разумију да имају обавезе – према себи и другима, уче се самодисциплини, али и храбрости, дијељењу и пријатељству.

Но, за оптимално коришћење могућности које се нуде дјеци у вртићима, потребни су и оптимални услови. Данас свечано отварамо један вртић, док се један у Тузима увелико гради, убрзо почињемо са изградњом трећег у Бару, а за два је пројектовање при крају. Само од овог мјесеца ми имамо 500 нових мјеста у предшколским установама на нивоу Главног града“.

ПР служба Министарства просвјете

Градоначелник Вуковић поручио је да је Главни град посвећен учествовању у ширењу капацитета предшколских установа заједно са Министарством просвјете: „Градска управа је у претходном периоду створила планске претпоставке да се у свим дјеловима града у којима је процијењено да постоји недовољан смјештајни капацитет у предшколским установама, изграде нови објекти. Истовремено, Главни град је уступао бесплатно грађевинско земљиште, ослобађао инвеститоре обавезе плаћања за комунално опремање, а у складу са могућностима и бесплатно коришћење простора који су у власништву Главног града, како би били прилагођени за боравак наших најмлађих суграђана.

У реализацији овог пројекта Главни град је учествовао у овом пројекту уступивши земљиште површине 9.119 м2, чија вриједност износи око 1.800.000 еура. Подсјетићу да смо били партнери и у изградњи вртића у Загоричу, да су у току радови на вртићу у Тузима, а ускоро се очекује и изградња вртића у Блоку ВИ, као и стављање у функцију јединице у Старој вароши“.

Директор Вук Станишић рекао је: „Први пут имамо овако значајно растерећење капацитета. Прича о вртићу има једну емотивну страну, јер носи име Драгана Радуловића, те се осјећам почаствованим што учествујем у активностима које имају за циљ да се његово име никад не заборави“.

Нови вртић, који ће бити у саставу предшколске установе „Ђина Врбица”, има површину од 3.000 квадрата, са осам радних соба за јаслене групе, 12 радних соба за групе у вртићу, осам канцеларија и централном кухињом.Висина инвестиције је 2,7 милиона еура, док је Главни град у изградњу вртића уложио земљиште површине 9.119 квадрата, вриједности од око 1,8 милиона еура. Вртић је изграђен у оквиру пројекта са Банком за развој Савјета Европе за изградњу 7 вртића широм Црне Горе.