Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović u Briselu: formirati Regionalnu agenciju za kvalitet u visokom obrazovanju

Šehović u Briselu: formirati Regionalnu agenciju za kvalitet u visokom obrazovanju
Datum objave: 26.06.2018 14:43 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović predložio je formiranje Regionalne agencije za kvalitet u visokom obrazovanju tokom Ministarskog sastanka Platforme za Zapadni Balkan, koji se održava u Briselu. Ovo tijelo bi se, kako je pojasnio, bavilo kontrolom i obezbjeđenjem kvaliteta u visokom obrazovanju, te akreditacijom visokoškolskih ustanova. Ustanove u regionu tako bi se akreditovale po istim kriterijumima, usaglašenim sa evropskim standardima. Osim toga, predložio je i aktivnosti na uspostavljanju sistema rangiranja ustanova visokog obrazovanja u regionu, što je podržano od strane učesnika.

Sastanak se održava 25. i 26. juna u okviru Platforme za Zapadni Balkan, čiji je cilj podrška reformama u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima i učešće tih zemalja u obrazovnim programima EU.

Na događaju je razgovarano i o aktivnostima radne grupe koja se bavi akademskim priznavanjem kvalifikacija, u cilju razvoja modela za automatsko priznavanje kvalifikacija u zemljama Zapadnog Balkana, do ulaska u EU.

Ministar je izlaganjem prisutne upoznao sa obrazovnom reformom koja je sprovedena prošle godine. Zaključio je porukom da su osnovni ciljevi crnogorskog Ministarstva prosvjete: “...znanje dostupno svima nezavisno od materijalnih mogućnosti, sistemska a ne ad hoc briga o talentima, škola kao vaspitna, a ne samo obrazovna ustanova, bolja obrazovna infrastruktura, funkcionalno znanje kao posljedica interaktivnog umjesto predavačkog tipa nastave i integrisanje u evropski sistem obrazovanja“.

Ministar se sastao i sa makedonskim ministrom nauke i obrazovanja Arberom Ademijem, sa kojim je razmijenio mišljenja o trenutnoj situaciji u ovoj oblasti.

PR Služba

Na sastanku je govoreno o reformama u obrazovanju na Zapadnom Balkanu, o aktivnostima koje se organizuju u okviru Platforme, te automatskom priznavanju akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu.

Učesnici Sastanka su i Temis Kristofidou, direktorica Generalnog direktorata za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Evropske komisije, Tibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, kulturu i mlade, Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju i Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje i inovacije.