Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана обука комисија за усмјеравање дјеце са посебним образовним потребама

Одржана обука комисија за усмјеравање дјеце са посебним образовним потребама
Датум објаве: 22.12.2017 14:52 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У просторијама Министарства просвјете 20, 21. и 22. децембра одржана је обука комисија Сјеверне, Централне и Јужне регије за усмјеравање дјеце са посебним образовним потребама на тему “Измјене и допуне закона – актуелна пракса“, а у циљу правовремене свеобухватне, увезане подршке дјеци у систему васпитања и образовања.

Циљ је био упознавање с измјенама и допунама закона у области образовања, прецизније и сврсисходније упућивање препорука школама за рад с дјецом с конкретним сметњама у развоју; разматрање недоумица у раду и консултовање у вези могућих рјешења у вези са тим; упознавање са начином организовања асистенције у настави: техничка подршка, обавеза, надлежност, опис посла, улога; правовременост усмјеравања; сарадња с родитељима.

ПР служба Министарства просвјете

Комисије за усмјеравање дјеце са посебним образовним потребама у образовно-васпитни систем које чине стручњаци различитих профила формиране су на нивоу локалне заједнице. Оне предлажу програм, додатну стручну помоћ, кадровске просторне, материјалне и друге услове који морају бити обезбјеђени, дају препоруке на основу којих се врши индивидуализација и прилагођавање. У претходном периоду, комисије су прошле многе циљане и тематске обуке.

Комисију за усмјеравање дјеце са посебним образовним потребама именује орган локалне управе надлежан за послове просвјете, и њу чине: педијатар и љекари одговарајуће специјалности, психолог, педагог, дефектолог одговарајуће специјалности и социјални радник. Комисија оцијењује дјететов ниво развоја, потенцијал за учење и усвајање стандарда знања, лична својства, те препреке и отежавајуће факторе средине.

Обуке представљају устаљену праксу редовне едукације чланова комисија за усмјеравање.