Manja slova Veća slova RSS

>

Ova godina velika za obrazovanje, naredne se mogu očekivati kadrovske promjene

Ova godina velika za obrazovanje, naredne se mogu očekivati kadrovske promjene
Datum objave: 01.12.2017 14:56 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ova godina bila je velika za obrazovni sistem, a u narednoj će najveći izazovi biti primjena usvojenih zakona, eliminisanje loših praksi u obrazovanju, a mogu se očekivati i kadrovska osvježenja na čelnim pozicijama dijela obrazovnih ustanova u Crnoj Gori, saopštio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na danas održanoj konferenciji za medije povodom godinu dana rada Vlade.

Još jednom su predstavljene ključne izmjene osam sistemskih zakona iz obrazovanja, među kojima je ministar posebno istakao osnivanje Fonda za kvalitet i talente budžeta oko 1,5 miliona eura, kao i besplatne osnovne i magistarske studije, za koje je rekao: „Samo da smo za ovih godinu dana uveli besplatno studiranje, bilo bi dovoljno samo po sebi. A nijesmo. Uradili smo mnogo više“. Izlažući podatke u vezi sa visokim obrazovanjem, podsjetio je i na činjenicu da je predloženi budžet UCG za narednu godinu najveći u njegovoj istoriji – 19,3 miliona eura.

Analizirajući konkretne rezultate usvojenih zakonskih izmjena, ministar je rekao da je uvedena obavezna praksa na sve faultete, da je ove godine čak 20% više upisane djece na programe trećeg stepena srednjih stručnih škola, da je 40% od ukupnog broja učenika na trećem stepenu u sistemu dualnog obrazovanja, kao i da je opredijeljeno 200 000 eura za stipendije za deficitarna zanimanja. To je, kako je saopštio, plod kampanje i velikog rada u dijelu jačanja srednjeg stručnog obrazovanja, koje je jedan od ključnih uslova za povezivanje obrazovanja sa tržištem rada.

Status prosvjetnih radnika takođe je bio u fokusu, te je ministar naglasio da je 1,8 miliona opredijeljeno u naredne tri godine za rješavanje njihovih stambenih potreba, ali i da će ukupan broj ključeva uručenih u 2017. godini za stambene jedinice zaposlenih u oblasti prosvjete biti 164.

U različitim fazama je i devet kapitalnih projekata koji se odnose na izgradnju vrtića i škola, dok je u toku 2017. iz tekućeg budžeta Ministarstva uloženo 1 700 000 eura za rekonstrukcije školskih objekata, saopšteno je.

Uz 550 novih mjesta u predškolskim ustanovama u Glavnom gradu u 2017, preko 1000 očekivanih mjesta u predškolskim ustanovama naredne godine, opremu isporučenu srednjim stručnim školama vrijednu 345 000 eura, i sve druge tekuće aktivnosti, ministar je zaključio konstatacijom da je prethodna godina bila velika za obrazovni sistem, kao i da su primjena usvojenih rješenja i mijenjanje loših sistemskih praksi, ključni izazovi u narednoj godini.