Manja slova Veća slova RSS

>

Serijal o istoriji Crne Gore će se prikazivati u školama

Serijal o istoriji Crne Gore će se prikazivati u školama
Datum objave: 13.11.2017 14:11 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Crnogorske škole ubrzo će imati priliku da na drugačiji način, kroz video formu, upoznaju učenike sa crnogorskom istorijom.

Naime, predsjednici fondacija “Sveti Petar Cetinjski” Živko Andrijašević i “Petrović Njegoš” princ Nikola Petrović, su ministru prosvjete Damiru Šehoviću danas uručili poklon-serijal o crnogorskoj istoriji 18. i 19. vijeka. Serijal, koji se sastoji od osam epizoda i za koji je scenario radio g. Andrijašević, Ministarstvo će dati crnogorskim školama, kako bi se učenici na interesantan način upoznali sa istorijom.

U radu sastanka su učestvovali predstavnici dvije fondacije uključujući direktora fondacije “Sveti Petar Cetinjski” Mija Aleksića, kao i glavna producentkinja TVCG Aleksandra Vojvodić.

PR služba Ministarstva prosvjete

Tokom sastanka ministar je ocijenio da su ovakvi i slični projekti način da se učenici kroz video formu, koja je bliska mladima, upoznaju sa istorijom, gradeći sopstveni identitet na znanju o državnom identitetu. “Ovaj poklon pomoći će im da zaokruže znanje o novovjekovnoj crnogorskoj istoriji, jer će biti distribuiran školama i moći će se koristiti u osnovnoj, dopunskoj i dodatnoj nastavi, i to na način na koji nastavni kadar koji se bavi istorijom bude cijenio prikladnim i korisnim”, rekao je ministar.

Osim toga, na sastanku je bilo riječi o nastavku saradnje Ministarstva prosvjete i dvije fondacije, kako u dijelu izrade i prevođenja monografija o Crnoj Gori, tako i u dijelu stipendiranja studenata.

Serijal je proizvod saradnje fondacije “Sveti Petar Cetinjski”, fondacije “Petrović Njegoš” i Televizije Crne Gore, a njegovo korišćenje u školama odobreno je strane Zavoda za školstvo.