Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović razgovarao sa Nikolinom Milić: Podsticaćemo svaki talenat

Šehović razgovarao sa Nikolinom Milić: Podsticaćemo svaki talenat
Datum objave: 02.11.2017 12:29 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović razgovarao je danas sa Nikolinom Milić, učenicom JU OŠ “Vuko Jovović” Danilovgrad, pobjednicom nacionalnog Takmičenja za najljepše pismo na temu „Da imaš priliku da savjetuješ generalnog sekretara UN, koji bi svjetski problem izdvojio/la kao posebno važan? Kako ga riješiti?“

Nikolina se plasirala i u prvih deset na Svjetskom takmičenju za najljepše pismo koje organizuje Svjetski poštanski savez. Sastanku je prisustvovala i Nikolinina mentorka, prof. Mirjana Rajović, te predsjednica Žirija za izbor literarnih radova mr Svetlana Čabarkapa.

Koncept takmičenja za najljepše pismo je takav da se prvo organizuju takmičenja na nacionalnom nivou, a potom svaka zemlja upućuje po jedan rad za međunarodno takmičenje. Ovo literarno takmičenje u Crnoj Gori organizuje Pošta Crne Gore zajedno sa Ministarstvom prosvjete, a ove godine uključene su u saradnju i Ujedinjene nacije za Crnu Goru. Takmičenje na međunarodnom nivou organizuje Svjetski poštanski savez, i u njemu učestvuje oko milion djece iz čitavog svijeta.

PR služba Ministarstva prosvjete

Tokom sastanka Nikolina je govorila o svom radu ne samo u okviru takmičenja, već i u školi, te činjenici da se odlučila da pismo bude posvećeno zaštiti životne sredine između ostalog i zato što se tom temom bavila u toku školovanja.

“Država ima obavezu da vodi računa o svakom talentu i da ga podstiče”, rekao je ministar, uz konstataciju da “nijesu talenti ti koji treba da zahvaljuju predstavnicima države na poklanjanju pažnje, već država njima na radu kojim taj talenat razvijaju i na najbolji način predstavljaju Crnu Goru”.

Ministar je sa gospođama Rajović i Čabarkapa razgovarao i o tome da je ovo takmičenje jedna od rijetkih prilika da se promoviše rad djece i mentora u literarnoj oblasti, te da je zato treba iskoristiti. Jezik, književnost i literarna dostignuća, kako je naglasio, moraju zauzeti zasluženo mjesto u obrazovnom sistemu.

Na kraju sastanka ministar je poručio Nikolini da hrabro, ali i promišljeno donosi važne životne odluke poput izbora srednje škole i fakulteta. Za uspjeh na Svjetskom literarnom takmičenju ministar Šehović je Nikolini i njenoj mentorki prof. Rajović uručio prigodne poklone.

Nikolinino pismo možete naći OVDJE.