Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Отворен нови простор Ђине Врбице за преко 200 малишана: отварање први корак у адаптацији постојећих простора

Отворен нови простор Ђине Врбице за преко 200 малишана: отварање први корак у адаптацији постојећих простора
Датум објаве: 31.10.2017 13:00 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Адаптиране просторије Ресурсног центра Подгорица, које ће бити коришћене од стране Јавне предшколске установе Ђина Врбица, свечано су отворене данас и у њима ће бити смјештено преко 200 малишана. Простор је површине око 380м2, а вриједност радова на прилагођавању потребама предшколске установе је износила око 40 000 еура. Простор се састоји од пет радних соба, два тоалета и једне кухиње и представља само први у низу корака на адаптацији и пренамјени постојећих објеката који се не користе, те доградњи постојећих вртића.

Министар просвјете др Дамир Шеховић је током отварања говорио о важности да се проблем пребукираности рјешава изградњом нових објеката, али и доградњом или адаптацијом већ постојећих простора. Пројекат изградње седам вртића са ЦЕБ-ом вриједности 10 милиона еура је, како је истакао министар, највећи корак у рјешавању овог питања.

Поред већ изграђеног вртића у Загоричу капацитета за 340 дјеце и тренутних радова на вртићу на Старом аеродрому сличних капацитета, који теку планираном динамиком и чији се завршетак очекује у првој половини наредне године, почетак изградње већине осталих вртића у оквиру пројекта са ЦЕБ-ом планиран је за наредну годину, истакао је Шеховић.

ПР служба Министарства просвјете

Министар је оцијенио да морамо дјеци пружити при¬ли¬ку за ра¬но уче¬ње, с об¬зи¬ром на не¬мјер¬љи¬ве бе¬не¬фи¬те пред¬школ¬ског вас¬пи¬та¬ња и обра¬зо¬ва¬ња: ”Она реченица да је погрешно образовано дијете изгубљено дијете, поставља пред нас огромну одговорност: да не изгубимо ни једно. Ако сви будемо разумјели да је то обавеза свих нас – институција, родитеља, цивиљног сектора… сигуран сам да ћемо у томе успјети”, закључио је.

Директор Јавне предшколске установе Ђина Врбица Вук Станишић, поручио је присутнима: “Вртић који данас отварамо значајан је из више разлога. Као прво, налази се на територији мјесне заједнице Забјело, која је до сада имала највећи проблем пребукираности. Значајан је и зато што је ријеч о простору за који се неће плаћати закуп. Тиме он симболизује правац дјеловања нове управе ове предшколске установе ка екномичним, ефикасним и ефективним рјешењима.

На адаптацији је радио читав наш колектив викендима, па чак и ноћу, свако је радио оно што је знао и тако смо градили тимски дух који ће нам бити вјетар у леђа и за све сличне активности у будућности.

Ово мјесто ће бити један од културних центара наше установе кроз које ћемо, у сарадњи са Ресурсним центром, културним манифестацијама промовисати и идеју инклузивног образовања.”

Током догађаја наглашен је значај залагања Главног града се се Ђини Врбици уступи на адаптацију и коришћење и још један простор у Старој вароши.

Предшколско образовање социјализује, припрема за школу, учи здравим навикама, те зато имамо обавезу више да даље побољшавамо услове у којима дјеца бораве, закључено је.

Сви но¬ви про¬стор¬ни ка¬па¬ци¬те¬ти ко¬ји су пла¬ни¬ра¬ни ће ство¬ри¬ти усло¬ве за бо¬ра¬вак преко 1.600 дје¬це.