Manja slova Veća slova RSS

>

Edukacija u vrhu prioriteta Vlade: Preko 20 miliona eura za obrazovanje u Glavnom gradu, radovi teku planiranom dinamikom

Edukacija u vrhu prioriteta Vlade: Preko 20 miliona eura za obrazovanje u Glavnom gradu, radovi teku planiranom dinamikom
Datum objave: 11.10.2017 13:38 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Sve aktivnosti koje su sprovedene na izgradnji novih, dogradnji, proširenju i generalno optimizaciji obrazovno-vaspitnih objekata i uslova u kojma borave učenici, sa naglaskom na činjenici da je započeto i planirano preko 20 miliona investicija u obrazovne objekte samo na nivou Glavnog grada, potvrđuje da je Vlada obrazovanje stavila u vrh svojih prioriteta – poručio je danas ministar prosvjete Damir Šehović nakon obilaska gradilišta obrazovno-vaspitnih ustanova u Podgorici.

Ministar Šehović obišao je radove na obrazovno-vaspitnim ustanovama koje se grade na teritoriji Glavnog grada: vrtiću na Starom aerodromu u okviru JPU “Đina Vrbica”, srednjoj stručnoj školi u Glubovcima i Resursnom centru “Podgorica” čije prostorije treba da budu adaptirane takođe za potrebe JPU “Đina Vrbica”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Nakon obilaska ocijenjeno je da radovi teku planiranom dinamikom.

Ovom prilikom ministar Šehović istakao je: “Danas sam imao priliku da obiđem gradilišta i jako sam zadovoljan onime što sam vidio. Zato želim da iskažem poštovanje prema svemu što je do sad urađeno, kao i očekivanje da će najveći broj radova koji je započet na teritoriji Glavnog grada biti realizovan u roku.

Vama je poznato da smo vrtić na Starom aerodromu, kapaciteta za oko 340 djece, započeli u martu prošle godine, te da je visina investicije 2,7 miliona eura. Tokom obilaska informisan sam da će on biti završen u skladu sa planiranom dinamikom, tj. u prvoj polovini naredne godine.

Poznato je takođe da se u Golubovcima radi srednja stručna škola za oko 750 učenika, gdje je visina investicije 4,5 miliona eura, i gdje smo dobili uvjeravanja da se radovi, uz sitne korekcije, odvijaju planiranom dinamikom, te očekujemo završetak i tog objekta u prvoj polovini naredne godine.

Narednih dana nas očekuje tender za izvođenje radova za vrtić u Tuzima, idejno rješenje za vrtić u Bloku 6 je završnoj fazi, a aktivnosti na raspisivanju konkursa za pripremu projektne dokumentacije za osnovnu školu u Tološima se takođe privode kraju.

Želim da iskažem zadovoljstvo i zbog sporazuma koji je postignut između JPU “Đina Vrbica” i Resursnog centra Podgorica, oko toga da Resursni centar ustupi na korišćenje i adaptaciju paviljon ovoj javnoj predškolskoj ustanovi. I tamo se radovi odvijaju planiranom dinamikom i narednih dana se može očekivati završetak tog projekta. Ovaj objekat je kapaciteta za preko 200 djece, što će značajno rasteretiti predškolske ustanove u Podgorici.

PR Služba

Na kraju, ozbiljno razmatramo i model nadogradnje postojećih vrtića na Zabjelu i u Momišićima.

Ukoliko se sve bude završilo planiranom dinamikom, mi ćemo već do kraja 2018. stvoriti preduslove za smještaj 1600 djece u vrtićima samo po osnovu kredita koji je 2014. dogovoren za Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Uz pomenute adaptacije i nadogradnje, taj broj će biti veći.

Dakle navedeno nam daje za pravo da smo bili u pravu kada smo rekli da je Vlada stavila obrazovanje u središte svojih prioriteta.”

***

Za gradnju nove srednje stručne škole u Golubovcima kamen temeljac je položen početkom godine. Time je zvanično otpočela gradnja ovog školskog objekta vrijednosti preko 4,5 miliona eura, a završetak radova očekuje se u prvoj polovini naredne godine. Školski objekat ukupne površine 5.478,86 m2 predviđen je za 750 učenika, a imaće i fiskulturnu salu sa 480 mjesta u gledalištu.

Objekat će sadržati 12 učionica opšte namjene, 2 kabineta, 2 učionice za informatiku i preduzetništvo, laboratoriju, radionice za frizere i kozmetičare, biblioteku sa čitaonicom, prostorije za upravu, nastavnike i ostalo osoblje.

Vrtić na Starom aerodromu koji se gradi iz sredstava kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) gradi se od marta, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 2, 7 miliona eura. Konačni završetak radova očekuje se takođe u prvoj polovini naredne godine. Vrtić je površine oko 3000 m² i u njemu će biti smješteno 343 djece. Nakon izgradnje Vrtića upravne prostorije JPU „Đina Vrbica“ će biti preseljene u ovaj objekat.

Uprava JPU “Đina Vrbica” potpisala je nedavno i sporazum sa JU Resursni centar Podgorica, koji je ustupio na korišćenje jedan internatski paviljon za adaptaciju i prihvat između 200 i 250 djece. Vrijednost adaptacije ovog internatskog paviljona površine oko 380m2 i prilagođavanje potrebama predškolske ustanove procjenjuje se na više od 40 000 eura. Završetak radova se očekuje narednih dana.

VIDEO: