Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обуке за инклузивну праксу корисника Програма стручног оспособљавања високошколаца

Обуке за инклузивну праксу корисника Програма стручног оспособљавања високошколаца
Датум објаве: 11.05.2017 09:33 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У Бару, Никшићу, Подгорици и Бијелом Пољу од краја марта до краја априла одржане су обуке лица која пролазе кроз програм стручног оспособљавања у образовним установама са намјером да се унаприједе њихове компетенције за примјену нових пракси у учионици ради повећања квалитета инклузивне наставе и оптималних образовних и развојних постигнућа дјеце. Обукама су покривене све регије Црне Горе, а биле су намијење тек свршеним професорима разредне наставе, педагозима, психолозима, дефектолозима.

Обуке су подстакнуте запажањем да током иницијалног терцијарног образовања није адекватно заступљена практична обука за инклузивно образовање, те је потребно повећати компетенције кадра који пролази кроз програм стручног оспособљавања.

Основно полазиште обука је Стратегија инклузивног образовања (2014-2018) која има за циљ да дјеци с посебним образовним потребама омогући приступ образовању, рационално и оперативно обезбиједи постизање развојних и образовних постигнућа кроз индивидуализовану, додатну подршку.

Њени задаци су: рана детекција, интервенција, учење, развој и психосоцијална подршка дјеци и њиховим родитељима; омогућавање адекватног приступа, континуитета квалитетног образовања; обезбиједјивање подршке за процес наставе и учења на свим нивоима; унапријеђење базичног образовања, специјалистичко оспособљавање и професионално усавршавање наставног и стручног кадра; побољшање, праћење и евалуација образовних и развојних постигнућа дјеце.