Manja slova Veća slova RSS

>

Tradicionalno dobra saradnja Crne Gore i Republike Italije u oblasti obrazovanja

Tradicionalno dobra saradnja Crne Gore i Republike Italije u oblasti obrazovanja
Datum objave: 06.03.2017 12:02 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Saradnja Crne Gore i Republike Italije u oblasti obrazovanja veoma je plodna, ali je potrebno dalje raditi na njenom unapređenju, zaključeno je danas na sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadora Italije u Crnoj Gori Nj. E. Vinćenca Del Monaka.

Ministar Šehović je rekao da iako je odnos dviju država najintenzivniji na polju energetike, oblasti obrazovanja i kulture otvaraju niz mogućnosti za dublju saradnju komšijskih država.

On je istakao da je formalni okvir odnosa u ovim oblastima unaprijeđen 2014. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji Crne Gore i Italije u oblasti obrazovanja i kulture.

Šehović je dodao da se pored toga zajedničke aktivnosti odvijaju i u okviru programa ERASMUS, TEMPUS kao i kroz Centralno-evropsku inicijativu i izrazio spremnost Ministarstva prosvjete za dodatnu saradnju.

On je zahvalio ambasadoru Del Monaku i Vladi Republike Italije na spremnosti za stipendiranje značajnog broja crnogorskih studenata zainteresovanih za usavršavanje u Italiji i naglasio važnost mobilnosti studenata, čime se dodatno jačaju veze između Crne Gore i Republike Italije.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnose Crne Gore i Republike Italije koji se, između ostalog, ogledaju i u popularnosti italijanskog jezika među mladima u Crnoj Gori i dodao da cijeni dosadašnje napore obrazovnog sistema Crne Gore da kroz formalno obrazovanje unaprijedi izučavanje ovog jezika.

On je istakao da će Ambasada Italije u Crnoj Gori 27. marta nizom aktivnosti obilježiti 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora kojima je osnovana Evropska ekonomska zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (Euratom), a od kojih Evropska unija vuče korijene.

Sagovornici su se saglasili da bi učešće u obilježavanju ovog Dana trebalo da uzmu i mladi širom Crne Gore kao bi razmijenom i usvajanjem znanja o Evropskoj uniji i aktvno učestvovali u procesu evropskih integracija.

U tom smislu Ministarstvo prosvjete je iskazalo punu spremnost da obilježavanju značajnog jubileja pruži konkretan doprinos.

PR služba Ministarstva prosvjete