Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Традиционално добра сарадња Црне Горе и Републике Италије у области образовања

Традиционално добра сарадња Црне Горе и Републике Италије у области образовања
Датум објаве: 06.03.2017 12:02 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Сарадња Црне Горе и Републике Италије у области образовања веома је плодна, али је потребно даље радити на њеном унапређењу, закључено је данас на састанку министра просвјете др Дамира Шеховића и амбасадора Италије у Црној Гори Њ. Е. Винћенца Дел Монака.

Министар Шеховић је рекао да иако је однос двију држава најинтензивнији на пољу енергетике, области образовања и културе отварају низ могућности за дубљу сарадњу комшијских држава.

Он је истакао да је формални оквир односа у овим областима унапријеђен 2014. године потписивањем Споразума о сарадњи Црне Горе и Италије у области образовања и културе.

Шеховић је додао да се поред тога заједничке активности одвијају и у оквиру програма ЕРАСМУС, ТЕМПУС као и кроз Централно-европску иницијативу и изразио спремност Министарства просвјете за додатну сарадњу.

Он је захвалио амбасадору Дел Монаку и Влади Републике Италије на спремности за стипендирање значајног броја црногорских студената заинтересованих за усавршавање у Италији и нагласио важност мобилности студената, чиме се додатно јачају везе између Црне Горе и Републике Италије.

Амбасадор је изразио задовољство због традиционално добрих односе Црне Горе и Републике Италије који се, између осталог, огледају и у популарности италијанског језика међу младима у Црној Гори и додао да цијени досадашње напоре образовног система Црне Горе да кроз формално образовање унаприједи изучавање овог језика.

Он је истакао да ће Амбасада Италије у Црној Гори 27. марта низом активности обиљежити 60 година од потписивања Римских уговора којима је основана Европска економска заједница (ЕЕЗ) и Европска заједница за атомску енергију (Еуратом), а од којих Европска унија вуче коријене.

Саговорници су се сагласили да би учешће у обиљежавању овог Дана требало да узму и млади широм Црне Горе као би размијеном и усвајањем знања о Европској унији и актвно учествовали у процесу европских интеграција.

У том смислу Министарство просвјете је исказало пуну спремност да обиљежавању значајног јубилеја пружи конкретан допринос.

ПР служба Министарства просвјете