Manja slova Veća slova RSS

>

Narodna Republika Kina nastaviće stipendiranje crnogorskih studenata

Narodna Republika Kina nastaviće stipendiranje crnogorskih studenata
Datum objave: 16.02.2017 15:33 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Nj. E. Cui Dživeijem sa kojim je razgovarao o nastavku aktivnosti na razmjeni i stipendiranju crnogorskih studenata, unapređenju saradnje u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja i zajedničkih projekata.

Ministar Šehović je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da u toku svog mandata unaprijedi odnose Crne Gore i NR Kine. On je je istakao da se tradicionalno dobra saradnja dviju država ogleda kroz istorijski važne projekte u oblasti infrastrukture koje prati plodna saradnja na polju kulture i obrazovanja.

Šehović je naglasio da će se potpisivanjem Sporazuma o obrazovanju između Crne Gore i Narodne Republike Kine, definisati okviri koji će doprinijeti još kvalitetnioj saradnji u obrazovnom sistemu.

On je rekao da postoji velika zainteresovanost mladih ljudi iz Crne Gore za usavršavanje u NR Kini i istakao značaj razmjene studenata i saradnje univerziteta dviju država.

Ambasador Dživei pohvalio dosadašnju saradnju u oblasti obrazovanja i istakao da će Vlada Narodne Republike Kine nastaviti stipendiranje crnogorskih studenata i ulaganje u naš obrazovni sistem.

On se saglasio sa ministrom Šehovićem da je interesovanje crnogorskih studenata za kinesku kulturu veliko o čemu svjedoči preko 400 polaznika Instituta Konfučije u Podgorici, veliki broj mladih koji se usavršavaju u NR Kini, kao i povezanost crnogorskih univerziteta sa kineskim.

Ambasador Dživei je naglasio da će se zajedničkim naporima i aktivnom radom na tekstu Sporazuma značajno proširiti polje saradnje.

PR Služba Ministarstva prosvjete