Manja slova Veća slova RSS

>

Uskoro formiranje Mješovite komisije za obrazovanje Crne Gore i Rumunije

Uskoro formiranje Mješovite komisije za obrazovanje Crne Gore i Rumunije
Datum objave: 15.02.2017 15:12 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Narednih nedjelja očekuje se formiranje Mješovite komisije Crne Gore i Rumunije koja će se baviti unapređenjem saradnje u obrazovanju, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori NJ. E. Ferdinandom Nagijem.

Mješovita komisija biće formirana kako bi se implementirao Program saradnje u obrazovanju između dva ministarstva iz 2014. godine. Programom je definisan okvir zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.

Istaknuto je i da Crna Gora i Rumunija već imaju kvalitetnu komunikaciju u sklopu Centralnoevropskog programa za razmjenu studenata i predavača (CEEPUS), Centralnoevropske inicijative (CEI) kao podrške zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope u procesu tranzicije i približavanju Evropskoj uniji, te CEI univerzitetske mreže za mobilnost.

Dogovoreno je da se i dalje intenzivno odvija saradnja u dijelu otvaranja mogućnosti za stipendiranje crnogorskih studenata u Rumuniji. Tako su, između ostalog, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrazovanja, istraživanja, mladih i sporta Rumunije ponudili nedavno 85 stipendija za osnovne i postdiplomske studije građanima iz zemalja koje nijesu članice EU.

Sastanak je zaključen obostranom potvrdom da postoji puna posvećenost realizaciji planiranih aktivnosti i otvaranju novih mogućnosti za saradnju, posebno s obzirom na činjenicu da strategija Evropa 2020, koja se odnosi na rast i zapošljavanje, fokus stavlja na obrazovanje, što je i jedan od prioriteta Vlade Crne Gore.