Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Ускоро формирање Мјешовите комисије за образовање Црне Горе и Румуније

Ускоро формирање Мјешовите комисије за образовање Црне Горе и Румуније
Датум објаве: 15.02.2017 15:12 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Наредних недјеља очекује се формирање Мјешовите комисије Црне Горе и Румуније која ће се бавити унапређењем сарадње у образовању, закључено је на данашњем састанку министра просвјете др Дамира Шеховића са амбасадором Румуније у Црној Гори Њ. Е. Фердинандом Нагијем.

Мјешовита комисија биће формирана како би се имплементирао Програм сарадње у образовању између два министарства из 2014. године. Програмом је дефинисан оквир заједничких активности у наредном периоду.

Истакнуто је и да Црна Гора и Румунија већ имају квалитетну комуникацију у склопу Централноевропског програма за размјену студената и предавача (ЦЕЕПУС), Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) као подршке земљама Централне и Југоисточне Европе у процесу транзиције и приближавању Европској унији, те ЦЕИ универзитетске мреже за мобилност.

Договорено је да се и даље интензивно одвија сарадња у дијелу отварања могућности за стипендирање црногорских студената у Румунији. Тако су, између осталог, Министарство вањских послова и Министарство образовања, истраживања, младих и спорта Румуније понудили недавно 85 стипендија за основне и постдипломске студије грађанима из земаља које нијесу чланице ЕУ.

Састанак је закључен обостраном потврдом да постоји пуна посвећеност реализацији планираних активности и отварању нових могућности за сарадњу, посебно с обзиром на чињеницу да стратегија Европа 2020, која се односи на раст и запошљавање, фокус ставља на образовање, што је и један од приоритета Владе Црне Горе.