Manja slova Veća slova RSS

>

Crna Gora i Poljska blisko će sarađivati na polju obrazovanja

Crna Gora i Poljska blisko će sarađivati na polju obrazovanja
Datum objave: 14.02.2017 14:43 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Poljska unapređivaće odnose u oblasti obrazovanja kroz, između ostalog, i kroz planirano potpisivanje Izvršnog programa saradnje dvije vlade u oblastima kulture, nauke i prosvjete, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa ambasadorkom Poljske u Crnoj Gori, NJ. E. Irenom Tatažinjskom.

Kako je saopšteno, Sporazum dvije zemlje o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke stupio je na snagu 2013. godine, a u toku je proces usaglašavanja teksta Izvršnog programa saradnje u cilju dalje operacionalizacije i stavljanja u punu funkciju Sporazuma. Očekuje se da Program bude potpisan do kraja ove godine.

Naglašeno je i da već postoji uspješna saranja sa Republikom Poljskom u okviru Centralnoevropskog programa za razmjenu studenata i predavača (CEEPUS), Erasmus +, Centralnoevropske inicijative (CEI), te TEMPUS programa čiji je cilj podrška i inkluzija studenata sa posebnim potrebama na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori, kao i da će se ova saranja dalje intenzivirati.

Razgovarano je i o dešavanjima koja će Ambasada Poljske organizovati u Crnoj Gori u cilju upoznavanja naših građana sa poljskim gradom Lođ, kandidovanim za organizaciju Expo 2022.

Sastanak je završen izražavanjem uvjerenja obje strane u kvalitetnu buduću saradnju i spremnost na kontinuiranu razmjenu informacija.