Manja slova Veća slova RSS

>

Intenzivirati saradnju Crne Gore i Republike Francuske u oblasti obrazovanja

Intenzivirati saradnju Crne Gore i Republike Francuske u oblasti obrazovanja
Datum objave: 10.02.2017 16:14 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Jačanje saradnje u oblasti obrazovanja kroz obnavljanje Administrativnog sporazuma o saradnji biće okvir za intenzivnije povezivanje obrazovnih institucija dviju zemalja, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića i ambasadorke Republike Francuske u Crnoj Gori NJ. E. Kristin Tudik.

Ministar Šehović je zahvalio na dosadašnjoj saradnji u oblasti obrazovanja koja je formalno bila zasnovana na Administrativnom sporazumu iz 2011. godine, koji je prestao da važi, i najavio potpisivanje novog Sporazuma.

On upoznao ambasadorku Tudik da je Ministarstvo spremno da na različite načine afirmiše izučavanje stranih jezika, „što je ujedno i jedan od prioriteta u daljim reformama obrazovnog sistema koje nas očekuju“, zaključio je Šehović.

Ambasadorka Tudik je rekla da će se u narednom periodu zauzeti za promociju francuskog jezika u Crnoj Gori. Ona je izrazila uvjerenje da će poznavanje ovog jezika, koji je radni jezik Evropske unije i Ujedinjenih nacija, umnogome pomoći mladim ljudima iz Crne Gore da poboljšaju svoj položaj prilikom zapošljavanja.

Tudik je podsjetila da je Univerzitet Crne Gore jedan od rijetkih koji se nalazi na poziciji posmatrača u Svjetskoj agenciji frankofonije i izrazila nadu da će kroz formalizovanje saradnje ustanove visokog obrazovanja dviju zemalja imati priliku da se međusobno povežu.

PR Služba Ministarstva prosvjete