Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Интервју министра Дамира Шеховића за НД Вијести: Креће у контроле сумњивих диплома

Интервју министра Дамира Шеховића за НД Вијести: Креће у контроле сумњивих диплома
Датум објаве: 25.01.2017 14:40 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Оправдано је мишљење јавности да дипломе које се стичу на појединим приватним факултетима нијесу квалитета какав се очекује од земље, кандидата за Европске уније, сматра министар просвјете Дамир Шеховић. Због тога би, казао је он "Вијестима", поред поw стојећих механизама, требало увести периодичне контроле установа.

Шеховић истиче да је намјера Министарства да у наредном периоду "буде рестриктивније када је у питању отварање нових установа високог образовања, а пратећи потребе тржишта рада". "Законска рјешења о оснивању установа високог образовања су обавезујућа за све, без обзира да ли се ради о установи чији је оснивач држава или приватно лице. И поред наведеног, као и реакредитације коју, у складу са Законом, спроводи инострана агенција за обезбјеђење квалитета," појашњава министар за "Вијести".

Он каже да је транспарентност један од принципа који ће карактерисати процедуре оснивања и укидања установа. Шеховић је истакао да послодавци треба да буду најбољи савезници кад је у питању заштита од диплома слабијег квалитета: "Послодавци су они који треба да препознају квалитет и дају препоруке из којих установа долази квалитетан кадар и чији носиоци диплома имају потребна знања и вјештине. Имате и екстремне примјере у рер гиону гдје институције забрањују запошљавање кандидата који су дипломе стекли на појединим установама," рекао је он.

Министар је најавио измјене Закона о високом образовању до краја 2017. Обећао је да ће новим законским рјешењима бити унапријеђен и поступак оснивања и укидања установа високог образовања. "У циљу унапређења квалитета рада самих установа и стицања увида у стварни квалитет. Законом је прописано рангирање установа високог образовања, које се врши на основу методологије за рангирање установа у Европском простору високог образовања," рекао је он. Шеховић наводи да је у вези са тим, а у оквиру пројекта ‘Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност', урађен документ Методологија за рангирање установа високог образовања у Црној Гори. "На основу тога ће Савјет за високо образовање у складу са Законом, рангирати установе по усвојеној методологији," казао је Шеховић.

Коментаришући то што дипломе сумњивог квалитета долазе и са факултета из земаља окружења, министар Дамир Шеховић каже да се "Црна Гора суочава са са изазовом изналажења рјешења које ће елимисати дипломе лошијег квалитета, којих на жалост има. Црна Гора не може утицати на систем обезбјеђења квалитета у другим земљама и поступак лиценцирања, осим што може давати информације о образовним системима других земаља. Законом о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација, као и Лисабонском конвенцијом, уређена је процедура признавања иностраних исправа.

Законом су прописани кнтеријуми за признавање, који се, између осталог, односе на статус установе која је издала диплому, као и вјеродостојност дипломе", појаснио је он.

Интервју можете преузети ОВДЈЕ.

Аутор: Тина Поповић, новинарка НД Вијести