Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Crnogorske škole učestvovale u akcija sadnje drveća povodom Međunarodnog dana mira

Saopštenje: Crnogorske škole učestvovale u akcija sadnje drveća povodom Međunarodnog dana mira
Datum objave: 22.09.2016 15:00 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Realizovanjem akcije sadnje stabala u svojim školskim dvorištima škole širom svijeta, uključujući jedan broj škola iz Crne Gore, obilježile su Međunarodni dan mira, 21. septembar.

Ova akcija organizovana je u okviru međunarodnog programa ENO - Environment Online, a ovogodišnja tema Međunarodnog dana mira je ”Ciljevi održivog razvoja - gradivni blokovi za mir”. Ciljevi održivog razvoja su ključni za postizanje mira, budući da su razvoj i mir uzajamno povezani i zavisni. Svaki od 17 ciljeva održivog razvoja je gradivni blok u globalnoj arhitekturi mira.

Program ENO je globalna mreža i škola za održivi razvoj, osnovana 2000. godine i obuhvata preko 10.000 škola u 157 zemalja. Sjedište ENO programa je u gradu Joensuu, u Finskoj.
Glavni cilj mreže je da se kroz kampanju sadnje drveća i aktivnosti Programa promovišu ciljevi održivog razvoja iz nove Agende za održivi razvoj 2030.

Dvije godišnje akcije održavaju se 22. maja na Dan biodiverziteta i 21. septembra na Dan mira, a škole imaju priliku da učestvuju i u „Olimpijadi u sadnji stabala“ i drugim aktivnostima Programa.

Obrazovne ustanove iz cijelog svijeta svojim učešćem u Programu na ovaj način pružaju podršku ovoj globalnoj kampanji i doprinose ostvarenju ciljeva održivog razvoja postavljenih u AGENDI 21 na samitu Rio+20 u Rio de Ženeiru.

Sajt ENO Programa: http://treeday.enoprogramme.org/