Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Црногорске школе учествовале у акција садње дрвећа поводом Међународног дана мира

Саопштење: Црногорске школе учествовале у акција садње дрвећа поводом Међународног дана мира
Датум објаве: 22.09.2016 15:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Реализовањем акције садње стабала у својим школским двориштима школе широм свијета, укључујући један број школа из Црне Горе, обиљежиле су Међународни дан мира, 21. септембар.

Ова акција организована је у оквиру међународног програма ЕНО - Енвиронмент Онлине, а овогодишња тема Међународног дана мира је ”Циљеви одрживог развоја - градивни блокови за мир”. Циљеви одрживог развоја су кључни за постизање мира, будући да су развој и мир узајамно повезани и зависни. Сваки од 17 циљева одрживог развоја је градивни блок у глобалној архитектури мира.

Програм ЕНО је глобална мрежа и школа за одрживи развој, основана 2000. године и обухвата преко 10.000 школа у 157 земаља. Сједиште ЕНО програма је у граду Јоенсуу, у Финској.
Главни циљ мреже је да се кроз кампању садње дрвећа и активности Програма промовишу циљеви одрживог развоја из нове Агенде за одрживи развој 2030.

Двије годишње акције одржавају се 22. маја на Дан биодиверзитета и 21. септембра на Дан мира, а школе имају прилику да учествују и у „Олимпијади у садњи стабала“ и другим активностима Програма.

Образовне установе из цијелог свијета својим учешћем у Програму на овај начин пружају подршку овој глобалној кампањи и доприносе остварењу циљева одрживог развоја постављених у АГЕНДИ 21 на самиту Рио+20 у Рио де Женеиру.

Сајт ЕНО Програма: хттп://треедаy.енопрограмме.орг/