Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министарство просвјете и Министарство науке финансираће 66 кандидата за магистарске, докторске и постдокторске студије

Саопштење: Министарство просвјете и Министарство науке финансираће 66 кандидата за магистарске, докторске и постдокторске студије
Датум објаве: 14.09.2016 11:29 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и Министарство науке у оквиру пројекта „Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност – ИНВО“, који се реализује другу годину заредом, финансираће 66 кандидата и то: 49 добитника стипендија за магистарске студије, седам добитника стипендије за докторске и 10 за постдокторске студије.

Министарство просвјете финансираће добитнике стипендија за магистарске студије у износу 364.400 еура, док ће Министарство науке кориснике стипендија за докторске и постдокторксе студије финансирати са 194.961 еура у нето износима.

На Конкурс који су Министарство просвјете и Министарство науке објавили 24. марта, а који је био отворен до 6. јула 2016. године, пристигло је 120 пријава, од којих 97 за магистарске, 11 за докторске и 12 за постдокторске студије.

Након истека рока за пријаву, извршена је административна провјера пријавне документације. На даљи поступак евалуације упућене су укупно 94 пријаве, од којих 74 за магистарске, осам за докторске и 12 за постдокторске студије. Министарство просвјете и Министарство науке формирали су, сходно правилима Свјетске банке, експертске комисије за евалуацију пријава, у чијем саставу су била три инострана експерта. Експертске комисије су припремиле финални евалуациони извјештај за сваког кандидата, са заједничким коментарима и коначним бројем бодова, који ће бити достављен сваком оцјењиваном кандидату. Комисије су, након спроведене евалуације пријава, утврдиле да право на Националну стипендију за изврсност за магистарске студије остварује 49 кандидата, за докторске студије седам кандидата, а за постдокторске студије 10 кандидата.

Поступак евалуације пријава, отворен и транспарентан, спроведен је у складу са Приручником за управљање програмом стипендија.

Стипендије за магистарске студије додјељују се студентима магистарских студија на реномираним установама високог образовања у иностранству („фулл тиме“ студент). Стипендије се додјељују на период од једне до двије студијске године, у зависности од трајања магистарског програма.

Стипендије за докторске студије додјељују се студентима докторских студија на универзитетима у Црној Гори, уз обавезу реализовања студијског/истраживачког боравка у иностранству у трајању од минимум 3 мјесеца.

Стипендије за постдокторске студије додјељују се истраживачима који раде у Црној Гори, за истраживачке боравке на реномираним истраживачким установама у иностранству, како би стекли међународно истраживачко искуство. Стипендије се додјељују за период боравка од 6 до 12 мјесеци.

По завршеним студијама стипендисти су обавезни да се врате у Црну Гору и у националном систему науке и иновација примијене стечена знања.

Сврха програма Националне стипендије за изврсност је изградња истраживачких капацитета путем додјеле стипендија за магистарске, докторске и постдокторске студије, чиме се обезбјеђује подршка за младе, талентоване високошколце и истраживаче из Црне Горе који желе да наставе своје академско и истраживачко усавршавање и да стекну међународно стручно искуство и приступ савременој истраживачкој инфраструктури.

Овај програм креиран је заједничким снагама Министарства просвјете и Министарства науке у оквиру ИНВО пројекта, који се финансира из кредита Свјетске банке, а чији главни циљ јесте да се оснажи квалитет и релевантност високог образовања и истраживања у Црној Гори, кроз реформу система финансирања и обезбјеђења квалитета високог образовања и јачање капацитета за истраживање и развој.

Комплетна структура Националног програма стипендија развијена је по узору на ЕУ програм „Хоризонт 2020“ и модел Марија Кири програма стипендија. На тај начин сви апликанти су стекли значајно искуство у конкурисању за стипендије, што ће им користити за аплицирање за друге европске фондове у области науке, истраживања и образовања.

На основу Конкурса за додјелу Националних стипендија за изврсност који је реализован 2015. године, 38 студента магистарских студија, 25 студента докторских и 4 студента постдокторских студија стичу знања, вјештине и компетенције на престижним универзитетима и научним центрима широм свијета. Министарство просвјете је за ове намјене у претходној години издвојило 270.000 еура, док је Министарство науке издвојило 355.000 еура у бруто износима.

Ранг листу добитника стипендија можете преузети ОВДЈЕ.

 ПР служба Министарства просвјете