Manja slova Veća slova RSS

>

Program donacija za osnovne potrebe stanovništva (POPOS)

Datum objave: 15.04.2014 16:01 | Autor: Milodarka Mitrovic

Ispis Štampaj stranicu


Program donacija za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) Vlade Japana ima za cilj da podrži ekonomski i socijalni razvoj zemlje. Životna sredina, zdravstvena i socijalna zaštita i obrazovanje su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

Za POPOS program donacija mogu konkurisati zdravstvene ustanove, osnovne škole i vrtići, javna komunalna preduzeća, ustanove socijalne zaštite, udruženja, međunarodne ili lokalne nevladine organizacije (ostale neprofitne organizacije), ali i lokalni organi vlasti i drugi subjekti. Samo direktni korisnici mogu aplicirati (posredovanje nije moguće). Fizička lica ne mogu konkurisati za POPOS donacije.

POPOS projekti su predviđeni kao jednokratna, nepovratna pomoć. Najčešći primjeri realizovanih donacija su: rekonstrukcija zgrada škola i vrtića (najčešće je u pitanju zamjena prozora i vrata ili rekonstrukcija mokrog čvora, krova i podova), medicinska oprema i vozila hitne pomoći, vozila za odnošenje smeća i kontejneri, cisterne i čistilice, specijalna vozila za prevoz lica sa posebnim potrebama, oprema za institucije socijalne zaštite i drugo.

Maksimalni budžet za pojedinačni projekat je 10 miliona japanskih jena. Zbog kursnih razlika taj iznos u eurima varira iz godine u godinu.

Prijave za POPOS donacije Ambasada Japana prima tokom cijele godine, ali preporučuje se da se pošalju što ranije. Fiskalna godina traje od aprila do marta naredne godine.

Ukupan iznos pomoći kroz POPOS program donacija u Crnoj Gori od 1998. godine je oko 2 miliona eura. Ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori u toku istog perioda je oko 15 miliona eura.

U Crnoj Gori je do sada realizovan 31 POPOS projekat: u oblasti zdravstva 15 projekata, u oblasti obrazovanja 11 projekata, u oblasti socijalne zaštite i zaštite životne sredine 5 projekata.

Osnovne informacije o POPOS programu donacija možete preuzeti ovdje...GGP Info MNE.pdf, a neophodna dokumentacija, kao i dodatna objašnjenja su dostupni na internet stranici Ambasade Japana u Crnoj Gori:

http://www.yu.emb-japan.go.jp/jointadmin/montenegro/sr/donation.html

Kontakt osobe u Ambasadi Japana:

Bojana Radojičić

Dušan Arbutina

Koordinatori projekata za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji i Crnoj Gori

Ambasada Japana

Geneksovi Apartmani

Vladimira Popovića 6

11070 Novi Beograd

Tel: +381 11 301 2800

Fax: +381 11 711 8258

E-mail: bojana.radojicic@s1.mofa.go.jp i dusan.arbutina@s1.mofa.go.jp