Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржана Конференција „Укључивање ромске и египћанске ђеце у васпитно-образовни систем у Црној Гори: добре праксе и научене лекције“

Датум објаве: 24.12.2012 16:36 | Аутор: Милодарка Митровиц

Испис Штампај страницу


Конференција под називом „Укључивање ромске и египћанске ђеце у васпитно-образовни систем у Црној Гори: добре праксе и научене лекције” одржана је у петак, 21. децембра 2012. године у Хотелу “Црна Гора” у Подгорици, у сарадњи Министарства просвјете Црне Горе и Саве тхе Цхилдрен за śеверозападни Балкан.

Поред представника Министарства и организације Саве тхе Цхилдрен, која ради на укључивању ђеце РЕ популације у систем образовања и васпитања и побољшању друштвених и животних услова за ђецу најоśетљивијих група становништва са подручја śеверног дијела Црне Горе кроз успјешну сарадњу са партнерском организацијом „Енфантс“ из Рожаја, Конференцији су присуствовали и представници  тридесет пет партнера, из владиног и невладиног сектора, који су укључени у процес интеграције ромске и египћанске ђеце у васпитно-образовни систем у Црној Гори.

Присутни су имали прилику да се упознају са досадашњих активностима организатора Конференције, као и са активностима Црвеног крста Црне Горе, Општине Беране, ЕУ пројекта “Сервиси инклузивног образовања” – ИПА 2010 и Пројекта Ромског образовног фонда „Студентски волонтеризам – од сегрегације до квалитетне интеграције ромских ученика“.

Помоћница министра Весна Вучуровић казала је да се из  године у годину повећава број ромске и египћанске ђеце у систему образовања Црне Горе, што је позитиван тренд и подстрек за даљи рад на унапређењу њиховог образовања. Истакла је да је повећан број РЕ ђеце укључене у предшколско васпитање и образовање, што је такође позитиван помак, ако се има на уму потреба укључивања ове ђеце у раном развоју.

Учесници Конференције су у групама разговарали о подршци и ресурсима за системско укључивање ђеце ромског и египћанског поријекла у васпитно-образовни систем, као и о индикаторима квалитета имплементације система подршке њиховог укључивању у наведени систем. Заједнички је оцијењено да су размјена искустава и сарадња свих организација и институција основни предуслов за напредак у овој области.