Manja slova Veća slova RSS

Visoko obrazovanje

14.05.2008.

FP7 HEALTH INFO DAN posvećen predstojećem pozivu

Ministarstvo prosvjete i nauke, u saradnji sa Institutom Dr Simo Milošević organizuje 29. maja 2008. god. u Igalu Informativni dan posvećen FP7 temi HEALTH.

21.04.2008.

Ljetnja škola pod nazivom "Take the best from East and West"

U organizaciji Ekonomskog fakulteta iz Ljubljane u periodu od 30. juna do 18. jula 2008. godine održaće se Ljetnja škola pod nazivom "Take the best from East and West". PROGRAM JE OTVOREN ZA STUDENTE DODIPLOMSKIH I POSTDIPLOMSKIH STUDIJA IZ OBLASTI BIZNISA, EKONOMIJE I OBLASTI SOCIJALNIH NAUKA.

01.04.2008.

Saopštenje: Novi konkursi: FP7 PEOPLE

U srijedu, 19. marta 2008. godine objavljeni su novi konkursi u potprogramu namijenjenom jačanju ljudskih resursa u nauci, tzv. FP7 - People (ili Marie Curie Actions). Rok za podnošenje predloga projekata je 19. avgust 2008...

27.02.2008.

Otvoreno takmičenje Inovativni umovi češka nagrada za evropske srednjoškolce

Češka kompanija Česka Hlava u saradnji sa češkom Vladom organizuje takmičenje u prirodnim i tehničkim naukama za učenike srednjih škola. Takmičenje pod nazivom Inovativni umovi češka priznanja za mlade Evropljane otvoreno je za sve evropske učenike do 19 godina. Nagrade će biti dodjeljivane u pet kategorija: informacione i komunikacione tehnologije (ICT), zdravlje i kvalitet života, životna sredina, inovacije u proizvodima i tehnologijama i dizajn i arhitektura. Rok: 10. septembar 2008.

08.02.2008.

Počeo FP7 WBC-INCO.NET projekat


U Ljubljani je 31. januara održan prvi sastanak u okviru FP7 projekta WBC-INCO.NET. Projekat će kroz niz akcija biti podrška tekućoj integraciji zemalja regiona Zapadnog Balkana u Evropski istraživački prostor.

11.01.2008.

Informisanje istraživačkih centara o konkursu FP7 REGPOT

Tim Ministarstva prosvjete i nauke u sastavu: Slobodanka Koprivica - pomoćnik ministra i savjetnici Branka Žižić, Tatjana Knežević i Milena Roganović otpočeo je niz sastanaka sa predstavnicima uprava fakulteta i instituta, sa ciljem da ih bliže upozna sa mogućnostima koje su im otvorene kroz poziv FP7 REGPOT i FP7 PEOPLE. Prvi sastanak održan je 27. decembra u dekanatu Mašinskog fakulteta. Nadamo se da će ovakav, direktniji pristup izazvati interesovanje institucija da pripreme svoj prijedlog projekta u ovim pozivima, veoma privlačnim za jačanje istraživačkih kapaciteta i ljudskog potencijala.

11.01.2008.

Održana radionica za koncipiranje prijedloga projekata

U Sektoru za visoko obrazovanje i nauku Ministarstva prosvjete i nauke 26. decembra je organizovana radionica posvećena pripremi koncepta prijedloga projekata za aktuelni konkurs u FP7. Timovi Prirodnjačkog muzeja, Instituta za biologiju mora i Instituta za javno zdravlje radili su na prijedlozima za konkurs REGPOT, a tim MPIN za poziv PEOPLE - Researchers' Night. Nacionalni ekspert pri Evropskoj komisiji, Dr Mira Vukčević, saslušala je prijedloge do kojih se došlo na radionici i učesnicima dala smjernice za dalji rad. Konkurs za poziv REGPOT otvoren je do 14. marta.

24.12.2007.

Objavljeni novi pozivi za prijavljivanje projekata

Kroz PEOPLE FP7 finansira se profesionalno usavršavanje istraživača u svim fazama karijere. 'Marie Curie' akcija pruža istraživačima i organizacijama (univerzitetima/istraživačkim centrima i kompanijama) mogućnost za razvoj vještina i kapaciteta za istraživanje i obuku - kroz razmjenu kadrova, privremena zaposlenja, posdiplomske i postdoktorske stipendije. Download

20.12.2007.

REGPOT - odlična šansa za početnike u FP7

30. novembra objavljen je konkurs za projekte iz oblasti snaženja istraživačkih kapaciteta subjekata iz regiona u okruženju EU (FP7 - Capacities - Research Potential). Timovi iz Crne Gore su kvalifikovani da budu koordinatori u projektima iz ovog konkursa. Fokus je na razvoju saradnje i strateških partnerstava između subjekata u pomenutim regionima i izuzetnih istraživačkih centara u EU, posebno s ciljem poboljšanja učešća u Sedmom okvirnom programu EU. Detaljne informacije možete naći u Radnom programu.

17.12.2007.

Crna Gora od 1.januara sa statusom pridružene zemlje u FP7

Nakon što je Vlada Crne Gore dala saglasnost za sklapanje sporazuma o pridruživanju Sedmom okvirnom programu EU za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7), u komunikaciji sa Evropskom Komisijom potvrđeno nam je da će Crna Gora od 1. januara 2008.g. imati status pridružene zemlje (FP7 ASSOCIATED COUNTRY). Ono što je važno za istraživače jeste da oni već sada, u aktuelnim konkursima za projekte u FP7, mogu da učestvuju sa statusom istraživači iz pridruženih zemalja (AC). Pridružene zemlje u FP7 učestvuju pod jednakim uslovima kao i zemlje članice EU.