Manja slova Veća slova RSS

Visoko obrazovanje

02.06.2008.

Rasprava o Predlogu strategije naučno-istraživačke djelatnosti Crne Gore (2008-2016)

Savjet za naučno-istraživačku djelatnost je, na sjednici održanoj 30. maja 2008. godine, utvrdio Predlog strategije naučno-istraživačke djelatnosti Crne Gore (2008-2016).Download

14.05.2008.

FP7 HEALTH INFO DAN posvećen predstojećem pozivu

Ministarstvo prosvjete i nauke, u saradnji sa Institutom Dr Simo Milošević organizuje 29. maja 2008. god. u Igalu Informativni dan posvećen FP7 temi HEALTH.

21.04.2008.

Ljetnja škola pod nazivom "Take the best from East and West"

U organizaciji Ekonomskog fakulteta iz Ljubljane u periodu od 30. juna do 18. jula 2008. godine održaće se Ljetnja škola pod nazivom "Take the best from East and West". PROGRAM JE OTVOREN ZA STUDENTE DODIPLOMSKIH I POSTDIPLOMSKIH STUDIJA IZ OBLASTI BIZNISA, EKONOMIJE I OBLASTI SOCIJALNIH NAUKA.

01.04.2008.

Saopštenje: Novi konkursi: FP7 PEOPLE

U srijedu, 19. marta 2008. godine objavljeni su novi konkursi u potprogramu namijenjenom jačanju ljudskih resursa u nauci, tzv. FP7 - People (ili Marie Curie Actions). Rok za podnošenje predloga projekata je 19. avgust 2008...

27.02.2008.

Otvoreno takmičenje Inovativni umovi češka nagrada za evropske srednjoškolce

Češka kompanija Česka Hlava u saradnji sa češkom Vladom organizuje takmičenje u prirodnim i tehničkim naukama za učenike srednjih škola. Takmičenje pod nazivom Inovativni umovi češka priznanja za mlade Evropljane otvoreno je za sve evropske učenike do 19 godina. Nagrade će biti dodjeljivane u pet kategorija: informacione i komunikacione tehnologije (ICT), zdravlje i kvalitet života, životna sredina, inovacije u proizvodima i tehnologijama i dizajn i arhitektura. Rok: 10. septembar 2008.

08.02.2008.

Počeo FP7 WBC-INCO.NET projekat


U Ljubljani je 31. januara održan prvi sastanak u okviru FP7 projekta WBC-INCO.NET. Projekat će kroz niz akcija biti podrška tekućoj integraciji zemalja regiona Zapadnog Balkana u Evropski istraživački prostor.

11.01.2008.

Informisanje istraživačkih centara o konkursu FP7 REGPOT

Tim Ministarstva prosvjete i nauke u sastavu: Slobodanka Koprivica - pomoćnik ministra i savjetnici Branka Žižić, Tatjana Knežević i Milena Roganović otpočeo je niz sastanaka sa predstavnicima uprava fakulteta i instituta, sa ciljem da ih bliže upozna sa mogućnostima koje su im otvorene kroz poziv FP7 REGPOT i FP7 PEOPLE. Prvi sastanak održan je 27. decembra u dekanatu Mašinskog fakulteta. Nadamo se da će ovakav, direktniji pristup izazvati interesovanje institucija da pripreme svoj prijedlog projekta u ovim pozivima, veoma privlačnim za jačanje istraživačkih kapaciteta i ljudskog potencijala.

11.01.2008.

Održana radionica za koncipiranje prijedloga projekata

U Sektoru za visoko obrazovanje i nauku Ministarstva prosvjete i nauke 26. decembra je organizovana radionica posvećena pripremi koncepta prijedloga projekata za aktuelni konkurs u FP7. Timovi Prirodnjačkog muzeja, Instituta za biologiju mora i Instituta za javno zdravlje radili su na prijedlozima za konkurs REGPOT, a tim MPIN za poziv PEOPLE - Researchers' Night. Nacionalni ekspert pri Evropskoj komisiji, Dr Mira Vukčević, saslušala je prijedloge do kojih se došlo na radionici i učesnicima dala smjernice za dalji rad. Konkurs za poziv REGPOT otvoren je do 14. marta.

24.12.2007.

Objavljeni novi pozivi za prijavljivanje projekata

Kroz PEOPLE FP7 finansira se profesionalno usavršavanje istraživača u svim fazama karijere. 'Marie Curie' akcija pruža istraživačima i organizacijama (univerzitetima/istraživačkim centrima i kompanijama) mogućnost za razvoj vještina i kapaciteta za istraživanje i obuku - kroz razmjenu kadrova, privremena zaposlenja, posdiplomske i postdoktorske stipendije. Download

20.12.2007.

REGPOT - odlična šansa za početnike u FP7

30. novembra objavljen je konkurs za projekte iz oblasti snaženja istraživačkih kapaciteta subjekata iz regiona u okruženju EU (FP7 - Capacities - Research Potential). Timovi iz Crne Gore su kvalifikovani da budu koordinatori u projektima iz ovog konkursa. Fokus je na razvoju saradnje i strateških partnerstava između subjekata u pomenutim regionima i izuzetnih istraživačkih centara u EU, posebno s ciljem poboljšanja učešća u Sedmom okvirnom programu EU. Detaljne informacije možete naći u Radnom programu.