Manja slova Veća slova RSS

Visoko obrazovanje

19.03.2010.

Izvještaj sa Ministarske konferencije Budimpešta-Beč, 11-12. mart 2010

Republika Mađarska i Republika Austrija su imale čast da organizuju Ministarsku konferenciju u periodu od 11-12. marta 2010 godine, koja je pored radnog imala i svečarski karakter.
Pomoćnik ministra prosvjete i nauke Crne Gore, prof. dr Igor Radusinović, predvodio je crnogorsku delegaciju u čijem sastavu su prof. dr Predrag Miranović, rektor Univerziteta Crne Gore, Biljana Mišović, Ministarstvo prosvjete i nauke i Borjan Radović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.

17.03.2010.

Saopštenje za javnost: Savjet za naučno-istraživačku djelatnost dao saglasnost na nova normativna akta i planirane aktivnosti Ministarstva prosvjete i nauke

Danas je u Sektoru za nauku, istraživanje i tehnološki razvoj Ministarstva prosvjete i nauke održana sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost kojom je predsjedavala Prof. dr Mira Vukčević. Savjet je dao mišljenje na okvirnu raspodjelu bužeta za nauku u 2010. g, nacrt teksta Konkursa za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti u ovoj godini, kao i na nacrte podzakonskih akata pripremljenih u Ministarstvu prosvjete i nauke u protekla četiri mjeseca.

16.03.2010.

Najava: Sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost

U srijedu, 17. marta, sa početkom u 12h biće održana sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, kojom će predsjedavati prof. dr Mira Vukčević. Ministarstvo prosvjete i nauke će nakon sjednice izdati saopštenje za javnost.

08.02.2010.

Saopštenje: Održana konferencija kojom zvanično počinje projekat uspostavljanja crnogorske mreže za mobilnost istraživača (Euraxess Montenegro)

Danas je Univerzitetu Crne Gore održana konferencija kojom zvanično počinje projekat uspostavljanja crnogorske mreže za mobilnost istraživača (Euraxess Montenegro) i njeno povezivanje na evropsku Euraxess mrežu koju čini 35 zemalja članica.

Ovaj projekat podržava Evropska Komisija – Generalni direktorijat za istraživanje, preko FP7 Programa, a ima za cilj uspostavljanje jedinstvenih instrumenata za obezbjeđivanje kompletnih informacija i servisa za evropke i ne-evropske istraživače, koji žele da unaprijede svoju karijeru na nekoj od istraživačkih institucija u Evropi.
Download

15.12.2009.

ASO konkurs za umrežavanje naučnih ustanova i projekte na temu: ‘IZMJENA IDENTITETA U JUGOISTOČNOJ EVROPI: IZMEĐU EVROPEIZACIJE, GLOBALIZACIJE, REGINOALIZACIJE I NACIONALIZMA’


U saradnji sa Centrom za društvene inovacije iz Beča (ZSI), Austrijska kancelarija za nauku i istraživanje u Ljubljani (ASO - Ljubljana) objavljuje poziv za projekte kojima će se ostvariti umrežavanje naučnih ustanova i rad na konkretnim projektima, između ustanova Austrije I Slovenije sa zemljama Zapadnog Balkana.

Poziv je namijenjen jačanju kratkoročne saradnje u oblasti: ‘IZMJENA IDENTITETA U JUGOISTOČNOJ EVROPI: IZMEĐU EVROPEIZACIJE, GLOBALIZACIJE, REGINOALIZACIJE I NACIONALIZMA’. Svrha je obezbjeđivanje podrške uspostavljanju dugoročne naučne saradnje. Sredstva su obezbijeđena iz fonda Federalnog ministarstva za nauku i istraživanje Austrije (bmwf), u okviru inocijative Saradnja u Jugoistočnoj Evropi.

Poziv je otvoren do 23. Februara 2010.

Detaljno o pozivu na:

www.aso.zsi.at/ausschreibung/3401.html


24.11.2009.

Euro-Mediteranski Inovacioni Sajam (Euro-Mediterranean Innovation Marketplace).

Obavještavamo vas da smo podsredstvom Ambasade Arapske Republike Egipat dobili informaciju da će se u Kairu od 26. do 28. januara odrzati Euro-Mediteranski Inovacioni Sajam (Euro-Mediterranean Innovation Marketplace).

Ovaj događaj organizuje Evropska Komisija u saradnji sa nekoliko međunarodnih organizacija i istraživačkih centara iz regiona Mediterana. Sastojaće se od Izložbe i Foruma za nauku i inovacije, sa ciljem da se ojača saradnja nauke i industrije između zemalja Evrope i Medirana i omogući dalje razvijanje inovativnih biznis ideja, projekata i partnerstava.

23.10.2009.

Saopštenje:Održana sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost


Danas je u prostorijama Sektora za nauku, istraživanje i tehnološki razvoj Ministarstva prosvjete i nauke održana sjednica Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, kojom je predsjedavala predsjednica prof.dr Mira Vukčević. Glavna tema sjednice bilo je finansiranje naučno-istraživačke djelatnosti u 2009. g. i 2010. g., kao i aktivnosti vezane za unapređenje postojeće legislative u ovoj oblasti.

Uvidom u realizovana ulaganja u naučno-istraživačku djelatnost tokom 2009. g, a s obzirom na rebalans budžeta i preduzete mjere štednje po preporuci Vlade Crne Gore, zaključeno je da je naučna djelatnost u zemlji održana na nivou minimuma neophodnog za pokriće već ugovorenih obaveza za nacionalne naučne projekte, ulaganje u kadrove i međunarodnu saradnju. Podržani su napori Ministarstva da u intenzivnim pregovorima sa Ministarstvom finansija, obezbijedi nesmetano odvijanje djelatnosti do kraja godine.

21.10.2009.

Prijava za ucesce u medjunarodnoj ekspertskoj grupi: biogoriva i biorafinerije

U Trstu ce se 2 - 3. decembra, u organizaciji ICS-UNIDO (Centar za nauku i visoku tehnologiju Organizacije ujedinjenih nacija za industrijski razvoj) i CEI (Centralno-evropska inicijativa), odrzati sastanak ekspertske grupe o novoj generaciji biogoriva i biorafinerija. Pozvani su predstavnici relavantnih institucija iz zemalja clanica CEI da se prijave za ucesce, posredstvom Ministarstva prosvjete i nauke.

13.10.2009.

FP7 Info dan za društvene nauke i nauku u društvu

Infomativni dan za Društveno-ekonomske nauke i humanistiku (SSH) i Nauku u društvu (SiS) - dva tematska prioriteta 7. okvirnog programa za istraživanja Evropske unije (EU FP7), biće održan 16. oktobra na Fakultetu političkih nauka u Podgorici (ul. 13. jula br. 2) u sali „Gavro Vuković“ (sala br. 5), a trajaće od 9:30 do 12:00h.

29.09.2009.

Finansijski izvještaj i plan

Finansijski izvještaj i plan možete preuzeti ovdje...Download