Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Високо образовање

12.01.2011.

Конкурс за пројекте у оквиру Жан Моне програма

Обавјештавамо вас да је објављен конкурс за пројекте у оквиру Жан Моне програма. Главна активност Жан Моне програма је Жан Моне акција 1 и има за циљ да подигне свијест и знање о европским интеграцијама кроз промовисање учења, истраживања и разговора о историји, политици, економији и праву Европске уније и односима Европске Уније са осталим дјеловима свијета. Жан Моне акција намијењена је искључиво установама високог образовања, које морају бити званично акредитоване од стране држава у којима су основане и морају имати одговарајући правни статус прије учешћа у програму. Селекција пројеката обавља се преко годишњег конкурса, којим у име Европске комисије управља Извршна агенција за образовање, аудиовизуелну умјетност и културу (ЕАЦЕА). Рок за подношење пријава за конкурс који је у току је 15. фебруар 2011. године.

29.10.2010.

Објављен четврти конкурс за пројекте у оквиру Темпус ИВ програма

Обавјештавамо вас да је објављен четврти конкурс за пројекте у оквиру Темпус ИВ програма. Детаље о начину пријављивања, можете наћи у самом тексту Конкурса, који се налази на wеб страници: хттп://еацеа.ец.еуропа.еу/темпус/фундинг/2010/доцументс/4тх_цалл_апплицатион_гуиделине_ен.пдф Рок за пријављивање је 15. фебруар 2011.

28.10.2010.

Инфо састанак у циљу упознавања црногорске академске заједнице са програмом Медитеранска Канцеларија за младе – пилот пројектом “Мобилност студената и младих професионалца”

У просторијама Министарства просвјете и науке, сектор за високо образовање, 27. октобра 2010. године у 12 часова одржан је Инфо састанак о програму Медитеранска Канцеларија за младе, са посебним освртом на пилот пројекат који се реализује у оквиру Програма “ Мобилност студената и младих професионалаца”. Инфо састанак је одржан у циљу ближег информисања представника установа високог образовања о циљевима и значају Програма и стипендијама које се обезбјеђују у оквиру Програма. Такође је дато појашњење у условима и поступку пријаве за установе високог образовања, које желе да конкуришу за учешће у Програму.

27.10.2010.

МЕДИТЕРАНСКА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ Пилот програм “Мобилност студената и младих професионалаца” Треће конференције експерата, Лимасол, 18. и 19. октобар 2010. год.

МЕДИТЕРАНСКА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ  Пилот програм “Мобилност студената и младих професионалаца”  Треће конференције експерата, Лимасол, 18. и 19. октобар 2010. год.

Трећа експертска конференција „Медитеранска канцеларија за младе“, посвећена Пилот програму „Мобилност студената и младих професионалаца“, одржана је у Лимасолу, Кипар, 18. и 19. октобра 2010. године, у организацији Министарства унутрашњих послова Кипра и Министарства за имиграције, интеграције, национални идентитет и развој солидарности Републике Француске. На Конференцији су учествовали представници Црне Горе у саставу: проф. др Милица Пејановић Ђуришић, професорица на Универзитету Црне Горе (досадашњи амбасадор ЦГ у Републици Француској, један од иницијатора оснивања Медитеранске канцеларије за младе), Нада Ковач, савјетница у Министарству просвјете и науке и Анита Билафер, савјетница у Министарству рада и социјалног старања.

30.08.2010.

Конкурс за експерте за евалуацију Темпус пројеката

Обавјештавамо Вас да је конкурс за експерте за евалуацију пројеката Темпус стално отворен до 30. јуна 2013. године.

27.08.2010.

ЕРАСМУС МУНДУС - Ванредни конкурс за акцију 2

Обавјештавамо вас да је отворен нови конкурс за пројекте у оквиру Ерасмус Мундус ИИ програма – акција 2.

26.08.2010.

Резултати селекције трећег конкурса у оквиру ТЕМПУС-а ИВ

Обавјештавамо вас да су објављени резултати селекције трећег конкурса Темпус-а ИВ. Високообразовне институције из Црне Горе учесвују у четири пројекта, и то три регионална и један национални пројекат.

22.03.2010.

Будимпешта - Беч Декларација о Европском простору високог образовања


1. Ми, министри одговорни за високо образовање у земљама учесницама Болоњског процеса, састали смо се у Будимпешти и Бечу 11. и 12. марта 2010. да покренемо Европски простор високог образовања, како је предвиђено 1999. године.
2. На основу наших критеријума за земље чланице, поздрављамо Казахстан као нову земљу ушесницу у Европском простору високог образовања.
3. 1999. године Болоњска декларација је поставила себи за циљ да 2010. године Европа постане међународно конкурентна и атрактивна Европска зона високог образовања, гдје ће институције високог образовања, подржане од чврсто приврженог особља, моћи да испуне своје различите мисије у друштву знања; гдје ће студенти-корисници мобилности, са једноставним и праведним признавањем квалификација, моћи да нађу њима најподесније путеве образовања.
4. О 1999. године, 46 (47) земаља потписница Европске културне конвенције, придружило се овој визији и направило значајан напредак у правцу њеног достизања

22.03.2010.

Саопштење Болоња политичког форума Беч, 12. март 2010


1. Данас је Европски простор високог образовања званично покренут. У том контексту, истичемо да Болоњски процес креирања и даљег развоја Европског простора високог образовања помаже редефинисању високог образовања у Европи. Земље ван ове зоне сада могу ефикасније да подстичу и повећавају сарадњу са земљама потписницама Болоње.
2. Ми, министри високог образовања и шефови делегација земаља, институција и организација учесница другог Болоња политичког форума, одржали смо дијалог о системским и институционалним промјенама у високом образовању у процесу развоја глобалног друштва знања.
3. Нашу дебату смо усмјерили на то како системи високог образовања и институције треба да одговоре на растуће захтјеве и многострука очекивања, разматрали смо мобилност особља и студената, укључујући изазове и могућности “размјене мозгова” и баланс између сарадње и конкуренције у међународном контексту високог образовања.
4