Manja slova Veća slova RSS

Visoko obrazovanje

12.01.2011.

Konkurs za projekte u okviru Žan Mone programa

Obavještavamo vas da je objavljen konkurs za projekte u okviru Žan Mone programa. Glavna aktivnost Žan Mone programa je Žan Mone akcija 1 i ima za cilj da podigne svijest i znanje o evropskim integracijama kroz promovisanje učenja, istraživanja i razgovora o istoriji, politici, ekonomiji i pravu Evropske unije i odnosima Evropske Unije sa ostalim djelovima svijeta. Žan Mone akcija namijenjena je isključivo ustanovama visokog obrazovanja, koje moraju biti zvanično akreditovane od strane država u kojima su osnovane i moraju imati odgovarajući pravni status prije učešća u programu. Selekcija projekata obavlja se preko godišnjeg konkursa, kojim u ime Evropske komisije upravlja Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu (EACEA). Rok za podnošenje prijava za konkurs koji je u toku je 15. februar 2011. godine.

29.10.2010.

Objavljen četvrti konkurs za projekte u okviru Tempus IV programa

Obavještavamo vas da je objavljen četvrti konkurs za projekte u okviru Tempus IV programa. Detalje o načinu prijavljivanja, možete naći u samom tekstu Konkursa, koji se nalazi na web stranici: http://eacea.ec.europa.eu/tempus/funding/2010/documents/4th_call_application_guideline_en.pdf Rok za prijavljivanje je 15. februar 2011.

28.10.2010.

Info sastanak u cilju upoznavanja crnogorske akademske zajednice sa programom Mediteranska Kancelarija za mlade – pilot projektom “Mobilnost studenata i mladih profesionalca”

U prostorijama Ministarstva prosvjete i nauke, sektor za visoko obrazovanje, 27. oktobra 2010. godine u 12 časova održan je Info sastanak o programu Mediteranska Kancelarija za mlade, sa posebnim osvrtom na pilot projekat koji se realizuje u okviru Programa “ Mobilnost studenata i mladih profesionalaca”. Info sastanak je održan u cilju bližeg informisanja predstavnika ustanova visokog obrazovanja o ciljevima i značaju Programa i stipendijama koje se obezbjeđuju u okviru Programa. Takođe je dato pojašnjenje u uslovima i postupku prijave za ustanove visokog obrazovanja, koje žele da konkurišu za učešće u Programu.

27.10.2010.

MEDITERANSKA KANCELARIJA ZA MLADE Pilot program “Mobilnost studenata i mladih profesionalaca” Treće konferencije eksperata, Limasol, 18. i 19. oktobar 2010. god.

MEDITERANSKA KANCELARIJA ZA MLADE  Pilot program “Mobilnost studenata i mladih profesionalaca”  Treće konferencije eksperata, Limasol, 18. i 19. oktobar 2010. god.

Treća ekspertska konferencija „Mediteranska kancelarija za mlade“, posvećena Pilot programu „Mobilnost studenata i mladih profesionalaca“, održana je u Limasolu, Kipar, 18. i 19. oktobra 2010. godine, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Kipra i Ministarstva za imigracije, integracije, nacionalni identitet i razvoj solidarnosti Republike Francuske. Na Konferenciji su učestvovali predstavnici Crne Gore u sastavu: prof. dr Milica Pejanović Đurišić, profesorica na Univerzitetu Crne Gore (dosadašnji ambasador CG u Republici Francuskoj, jedan od inicijatora osnivanja Mediteranske kancelarije za mlade), Nada Kovač, savjetnica u Ministarstvu prosvjete i nauke i Anita Bilafer, savjetnica u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

30.08.2010.

Konkurs za eksperte za evaluaciju Tempus projekata

Obavještavamo Vas da je konkurs za eksperte za evaluaciju projekata Tempus stalno otvoren do 30. juna 2013. godine.

27.08.2010.

ERASMUS MUNDUS - Vanredni konkurs za akciju 2

Obavještavamo vas da je otvoren novi konkurs za projekte u okviru Erasmus Mundus II programa – akcija 2.

26.08.2010.

Rezultati selekcije trećeg konkursa u okviru TEMPUS-a IV

Obavještavamo vas da su objavljeni rezultati selekcije trećeg konkursa Tempus-a IV. Visokoobrazovne institucije iz Crne Gore učesvuju u četiri projekta, i to tri regionalna i jedan nacionalni projekat.

22.03.2010.

Budimpešta - Beč Deklaracija o Evropskom prostoru visokog obrazovanja


1. Mi, ministri odgovorni za visoko obrazovanje u zemljama učesnicama Bolonjskog procesa, sastali smo se u Budimpešti i Beču 11. i 12. marta 2010. da pokrenemo Evropski prostor visokog obrazovanja, kako je predviđeno 1999. godine.
2. Na osnovu naših kriterijuma za zemlje članice, pozdravljamo Kazahstan kao novu zemlju ušesnicu u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.
3. 1999. godine Bolonjska deklaracija je postavila sebi za cilj da 2010. godine Evropa postane međunarodno konkurentna i atraktivna Evropska zona visokog obrazovanja, gdje će institucije visokog obrazovanja, podržane od čvrsto privrženog osoblja, moći da ispune svoje različite misije u društvu znanja; gdje će studenti-korisnici mobilnosti, sa jednostavnim i pravednim priznavanjem kvalifikacija, moći da nađu njima najpodesnije puteve obrazovanja.
4. O 1999. godine, 46 (47) zemalja potpisnica Evropske kulturne konvencije, pridružilo se ovoj viziji i napravilo značajan napredak u pravcu njenog dostizanja

22.03.2010.

Saopštenje Bolonja političkog foruma Beč, 12. mart 2010


1. Danas je Evropski prostor visokog obrazovanja zvanično pokrenut. U tom kontekstu, ističemo da Bolonjski proces kreiranja i daljeg razvoja Evropskog prostora visokog obrazovanja pomaže redefinisanju visokog obrazovanja u Evropi. Zemlje van ove zone sada mogu efikasnije da podstiču i povećavaju saradnju sa zemljama potpisnicama Bolonje.
2. Mi, ministri visokog obrazovanja i šefovi delegacija zemalja, institucija i organizacija učesnica drugog Bolonja političkog foruma, održali smo dijalog o sistemskim i institucionalnim promjenama u visokom obrazovanju u procesu razvoja globalnog društva znanja.
3. Našu debatu smo usmjerili na to kako sistemi visokog obrazovanja i institucije treba da odgovore na rastuće zahtjeve i mnogostruka očekivanja, razmatrali smo mobilnost osoblja i studenata, uključujući izazove i mogućnosti “razmjene mozgova” i balans između saradnje i konkurencije u međunarodnom kontekstu visokog obrazovanja.
4