Manja slova Veća slova RSS

Visoko obrazovanje

14.11.2007.

Veb sajt za istraživače u Crnoj Gori

Od septembra 2007. Ministarstvo prosvjete i nauke aktiviralo je veb sajt namijenjen istraživačkoj zajednici u Crnoj Gori, čiji je primarni cilj informisanje o međunarodnim programima saradnje i bolje uključenje crnogorskih istraživača u Evropski istraživački prostor.
Adresa sajta: www.mneresearch.cg.ac.yu

09.11.2007.

Prof. Zorka Jovićević i njen brat Aleksandar Miloševic, profesor u penziji, rodom iz Crne Gore, formirali su na Njujorskom univerzitetu Fond- zadužbinu za stipendiranje crnogorskih studentkinja.

Potencijalni korisnici stipendije za studije iz prirodnih nauka, matematike i engleskog jezika su prije svega žene sa naših univerziteta i crnogorskih institucija, sa prepoznatim akademskim postignućima i nezavidnom materijalnom situacijom.

08.11.2007.

Radionica: CASE STUDY USPJEŠNOG PROJEKTA U OKVIRNOM PROGRAMU EU ZA ISTRAŽIVANJA I TEHNOLOŠKI RAZVOJ 29. i 30. novembar

Ministarstvo prosvjete i nauke organizuje radionicu koju će održati Dr Jana Kolar iz Slovenije. Ovakva obuka ima cilj da osposobi istraživače da samostalno pokreću projekte u FP7. Broj učesnika je ograničen a zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem obrazaca u prilogu.
Organizaciju radionice finansijski je podržao GTZ.

Download

19.10.2007.

Pozivi za prijavu projekata iz oblasti nauke ASO Slovenija i Bugarska

ASO Kancelarije u Sloveniji i Bugarskoj (The Austrian Science and Research Liaison Offices Ljubljana/Slovenia and Sofia/Bulgaria) objavile su dva poziva za prijavu projekata iz oblasti nauke.

09.10.2007.

Nastavak SEE-ERA-NET projekta i nakon 2009.godine

Uspjeh koji je zajednički projekat umrežavanja naučno-istražičkih institucija 14 zemalja Zapadnog Balkana i Evrope imao u prethodnom trogodišnjem periodu, unutar FP6 programa EU, prepoznat je kako od strane zemalja članica tako i od Evropske komisije. Rukovodeći tim SEE-ERA-NET-a obišao je u proteklih 15 dana sve zemlje Zapadnog Balkana sa ciljem da ustanovi perspektivu nastavka projekta nakon 2009.

08.10.2007.

Najava: Ministarstvo prosvjete i nauke objavljuje konkurs za finansiranje ili sufinansiranje nabavke naučno-istraživačke opreme

Ministarstvo prosvjete i nauke će finansirati ili sufinansirati nabavku kapitalne i srednje i sitne naučno-istraživačke opreme u 2007. godini, naučno - istraživačkim ustanovama, odnosno organizacionim jedinicama ustanova. Download

13.09.2007.

Dani mobilnosti studenata i istraživača Crne Gore, 17-21. septembar

18. 09: Info dan
FP7 People Marie Curie
Svečana sala Rektorata, od 11 14h
21.09: Mini-sajam o programima mobilnosti studenata i istraživača
Hol zgrade Tehničkih fakulteta, 11 16h
Organizator: Sektor za visoko obrazovanje i nauku MPIN, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Slovenije, uz podršku GTZ-a

20.08.2007.

Najava: Okrugli sto o nacionalnom okviru kvalifikacija za visoko obrazovanje

Okrugli sto sa međunarodnim učešćem, na temu ''Izrada nacionalnog okvira kvalifikacija za visoko obrazovanje u Crnoj Gori'' biće održan 22. i 23. avgusta. Okrugli sto će početi s radom 22. avgusta 2007, u sali Ministarstva prosvjete i nauke, zgrada Vektre, od 9,30 sati...
Download

16.07.2007.

Informacija: Održani Info dani o novim pozivima iz FP7

Sektor za nauku Ministarstva prosvjete i nauke je u periodu od 28. juna do 12. jula održao tri Info dana o Sedmom okvirnom programu za istraživanja i tehnološki razvoj EU (FP7) sa ciljem da animira naučnu zajednicu u Crnoj Gori da se odazove na nove pozive za projekte objavljene tokom juna.

05.07.2007.

Obavještenje: Objavljen JRC Enlargement and Integration Action 2007

Obavještavamo vas da je Udruženi istraživački centar (JRC) Evropske komisije nedavno objavio JRC Enlargement and Integration Action 2007. Publikacija je katalog tehničkih radionica, kurseva i slobodnih radnih mjesta u institutima JRC, za 2007. godinu. Cilj publikacije je da pruži podršku integraciji i proširenju Evropske unije. Akciona šema podržava S&T acqui Evropske unije i promoviše naučno-tehnološku saradnju, a zasnovana je na iskustvu izrade ovog tipa šema iz prethodnih godina.