Manja slova Veća slova RSS

Visoko obrazovanje

14.09.2009.

Follow-up sastanak Ministarske konferencije posvećene regionalnoj strategiji za istraživanje i tehnološki razvoj

U organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju je u Sarajevu 7. septembra održan sastanak posvećen daljem razvoju projektne ideje Regionalne strategije za nauku i tehnološki razvoj za Zemlje Zapadnog Balkana. Ovaj sastanak je direktan nastavak Ministarske konferencije održane 24. aprila, 2009. godine, i rezultat jednogodišnjih zajedničkih napora zemalja regiona.

11.09.2009.

FP7 Informativni dan o pozivu za oblast ISTRAŽIVAČKI POTENCIJAL

U četvrtak, 17. septembra 2009. godine, sa početkom u 10:00, u Sali Ministarstva prosvjete i nauke biti održan Informativni dan posvećen aktuelnom FP7 pozivu namijenjenom razvoju istraživačkog potencijala. Prezenter će biti gospodin Stefian Viers, iz Generalnog direktorata za istraživanje

02.09.2009.

-SEE-ERA.NET PLUS Zajednički poziv za evropske istraživačke projekte-

Obavještavamo vas da je, u okviru SEE-ERA.NET PLUS projekta, 1. septembra 2009. objavljen Zajednički poziv za evropske istraživačke projekte.
Zemlje koje učestvuju u pozivu su: zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora), zemlje Evropske unije (Austrija, Bugarska, Grčka, Njemačka, Rumunija, Slovenija i Francuska), i Turska, kao jedna od zemalja pridruženih FP7.

20.08.2009.

Radionica o komuniciranju nauke na Istraživačkom kampu na Ivanovim Koritima

Ministarstvo prosvjete i nauke, u saradnji sa Fondacijom za promociju nauke Prona, u okviru projekta Noć istraživača, 25. i 26. avgusta na Ivanovim Koritima organizuje radionicu o komuniciranju nauke. Na ovaj način želimo da olakšamo pripreme istraživačima koji će učestvovati na festivalu Noć istraživača i da doprinesemo podizanju svijesti o važnosti komuniciranja nauke sa javnošću. Radionica će biti dio programa Ljetnje škole fizike koju realizuje Prona.
Voditelj: Dr Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov iz Ljubljane.

28.07.2009.

Nagradni konkurs: Plakat za manifestaciju Evropska noć istraživača 2010

Ministarstvo prosvjete i nauke poziva studente, profesionalne dizajnere i amatere da učestvuju u konkursu za najbolje rješenje promotivnog plakata za Evropsku noć istraživača 2010. g. Konkurs se realizuje kao dio projekta Noć istraživača u Crnoj Gori 2009, finansiranog kroz evropski fond za nauku FP7. Najbolja rješenja biće nagrađena i izložena tokom festivala u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice a učestvovaće i u pan-evropskom konkursu.


07.07.2009.

II sastanak regionalne mreže nacionalnih okvira kvalifikacija Ljubljana, 29-30. jun 2009. godine

U periodu of 29-30. juna 2009. u Ljubljani, održan je drugi sastanak regionalne mreže za izradu nacionalnog okvira kvalifikacija. Sastanak je organizovan pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju Slovenije.

U ime Crne Gore, sastanku su prisustvovale Vanja Drljević i Mubera Kurpejović. Na sastanku su prisustvovala još 24 predstavnika iz devet zemalja (Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija, Turska), kao i predstavnik Holandije, Francuske i Evropske unije studenata.

Cilj sastanka bio je razmjena informacija i iskustava, i identifikovanje teškoća koje se susrijeću u pripremi nacionalnih okvira kvalifikacija. Zaključeno je da je regionalna saradnja u ovoj oblasti poželjna i neophodna

01.07.2009.

Ruski fond za fundamentalna istraživanja (RFFI)

Ruski fond za fundamentalna istraživanja (RFFI) ima veliko iskustvo u organizovanju zajedničkih ruskih i međunarodnih naučnih skupova, kao i u realizaciji zajedničkih konkursa sa: Francuskom, SAD, Velikom Britanijom, Njemačkom, Kinom, Ukrajinom i mnogim drugim zemljama u različitim oblastima prirodnih i društvenih nauka.
Održavanje međunarodnih konkursa prelazi u rang specijalne saradnje RFFI sa odgovarajućim fondom ili resornim ministarstvom strane države, odobrenog od ministarstva inostranih poslova.
Međunarodni konkursi odnose se na rješavanje jednog problema, udruženim snagama dvije zemlje. U slučaju potencijalne saradnje Ministarstva prosvjete i nauke i RFFI, koja bi se odnosila na jedinstveni, prirodni potencijal Crne Gore kao ekološke države u postindustrijskoj eri i razmjenu iskustava u razvoju odgovarajućih oblasti u Rusiji.

23.06.2009.

FP7 Informativni dan o pozivu za oblast ISTRAŽIVAČKI POTENCIJAL

U ponedjeljak, 29. juna 2009. godine, sa početkom u 10:00, u Sali Rektorata UCG biće održan Informativni dan posvećen predstojećem FP7 pozivu namijenjenom razvoju istraživačkog potencijala.

03.06.2009.

PREDAVANJE: Internacionalizacija nauke u Crnoj Gori izazovi i mogućnosti

Pozivamo sve zainteresovane istraživače i buduće istraživače da prisustvuju predavanju na kojem će se diskutovati o strategijama prijavljivanja za stipendije i projekte, od Fullbright programa do Marija Kiri, EMBO, Human Frontier in Science, OECD, i Sedmog okvirnog programa FP7, a takodje i nekih američkih i kanadskih istraživačkih programa. Predavači: dr Miodrag Grbić i dr Vojislava Grbić, Kanada
5. jun 2009.g, sala A4 Biotehničkog fakulteta, od 11h.

03.06.2009.

INFO DAN O EVROPSKIM STIPENDIJAMA ZA ISTRAŽIVAČE

U petak, 12. juna 2009.g, u amfiteatru Medicinskog fakulteta, održaće se informativni skup vezan za evropske stipendije za istraživače, iz EU programa FP7 Marija Kiri. Na skupu će biti predstavljen program stipendiranja a posebnu vrijednost ima gostovanje bivšeg stipendiste, dr Georgea Papaevangeloua iz Grčke, koji će predstaviti studiju slučaja svog projekta.
Info dan organizuje Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa Medicinskim fakultetom. Pozvani su svi istraživači i budući istraživači.

Ovdje možete preuzeti Agendu...
Download