Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обраћање министра просвјете др Дамира Шеховића поводом Дана студената Шеховић: Криза показала да знање треба да буде на пиједесталу

Обраћање министра просвјете др Дамира Шеховића поводом Дана студената Шеховић: Криза показала да знање треба да буде на пиједесталу
Датум објаве: 03.04.2020 15:08 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Свако турбулентно доба носи велике ризике, али и велике могућности. Ситуација у којој се нашла не само Црна Гора већ читав свијет, још једном је показала старо правило: из криза и тектонских промјена рађају се велика унапређења: и система и појединаца.

Изазови са којима смо суочени изнијели су на површину огроман значај младих, образованих људи, знања и технолошке писмености и опремљености. Управо такви млади људи, који су до јуче били у студентским клупама, сада, уз старије колеге, са поносом носе пројекат учења на даљину #УциДома. Управо такви млади људи, који су тек изашли са наставничких факултета, сада преко најсавременијих е-платформи могу да чувају знање својих ђака чак и у оваквим околностима. И управо ваше некадашње колеге су сада нама изнијеле и технички дио #УциДома иницијативе за само 6 дана! Додатно, ово вријеме је показало спремност наших факултета и студената да алтернативним каналима наставе своје образовање, на коме ће почивати наша будућност.

Дакле, негативна дешавања која су нас задесила показала су које је мјесто знања у овом друштву: на пиједесталу. Ви ћете нас водити кроз мирне периоде, али и овакве ситуације. Знање са високообразовних установа у Црној Гори зато мора бити такво да сјутра, када се са позиције стручњака будете обраћали грађанима Црне Горе, ти грађани знају да могу да вам вјерују.

Ми ћемо, са своје стране, учинити све да заслужимо ваше повјерење: наставићемо да пратимо примјену праксе у обиму од 25% на свим факултетима; пратимо примјену бесплатних основних студија, а од ове године и магистарских; заједно са Универзитетима радимо на развоју истраживачке компоненте високог образовања; у континуитету повећавамо број студентских размјена, којих је већ сада више стотина годишње; те остварујемо партнерски однос са вама.

Раније је речено да: „Или ћеш корачати напријед у развој, или назад у сигурност“. Ми са вама, уважени студенти, немамо гдје без напријед.