Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Курпејовић: Већа контрола у признавању диплома смањиће преварно понашање у образовању

Курпејовић: Већа контрола у признавању диплома смањиће преварно понашање у образовању
Датум објаве: 28.01.2020 15:12 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Измјене и допуне Закона о признавању иностраних образовних исправа и изједначавању квалификација допринијеће смањењу преварног понашања у образовању, које представља један од изазова данашњице, поручила је директорица Директората за високо образовање Мубера Курпејовић на семинару „Преварно понашање у образовању – национални и глобални трендови“, који се одржава у Хотелу Маестрал, у Будви.

Семинар је организован у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све“ који се финансира из средстава Европске уније и Савјета Европе, а окупио је представнике релевантних националних институција попут Министарства просвјете, Агенције за обезбјеђење и контролу квалитета високог образовања, Етичког комитета, установа високог образовања, који ће са међународним експертима из области образовања размијенити мишљења и искуства о трендовима образовања.

ПР служба Министарства просвјете

Уводним обраћањима семинар су отворили директорица Директората за високо образовање Мубера Курпејовић, шеф Секције за сарадњу Делегације Европске уније у Црној Гори, Херман Шпиц и менаџерка Програма, представница Дирекције за демократско грађанство и учешће Савјета Европе, Весна Атанасова.

Курпејовић се осврнула на кључне измјене које се тичу унапређења поступка и критеријума признавања иностраних образовних исправа, који се, између осталог, односе на: исходе учења, структуру образовних програма, ниво вјештина и компетенција, услове уписа, обим и трајање практичне наставе, права која образовна исправа даје у земљи издавања и др.

Она је рекла да је циљ пооштравања критеријума за признавање иностраних диплома заштита црногорског образовног система и тржишта рада од оних диплома које су препознате као мање квалитетне и које долазе са установа које не каректерише традиција и добар положај на међународним ранг листама.

ПР служба Министарства просвјете

Истовремено, како је истакла, предузети кораци допринијели би обезбјеђењу квалитетнијег и конкурентнијег кадра.

Она је закључила да је још један од циљева Закона усмјеравање будућих студената да приликом избора установа на којима желе наставити образовање поведу рачуна о њиховом статусу, као и како их послодавци цијене.
Херман Шпиц је нагласио да би високошколски системи требало да изграђују репутацију својих студената и истраживачког рада на етичким начелима. Како је истакао, систем признавања страних диплома мора имати адекватне механизме за откривање компанија које се баве продајом сумњивих диплома.

Весна Атанасова се осврнула на пројекат „Квалитетно образовање за све“ који се надовезао на одличне резултате постигнуте у ранијој фази Хоризонталног програма. Она је нагласила да ЕТИНЕД платформа Савјета Европе игра важну улогу у пројекту инспиришуци, између осталог, и одржавање овог семинара.

У наставку семинара било је ријечи о академском интегритету и етици, а представљена су искуства Велике Британије и Ирске.

ПР служба Министарства просвјете