Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршен ХЕРИЦ пројекат вриједан 12 милиона: Високо образовање и истраживање видно унапређени

Завршен ХЕРИЦ пројекат вриједан 12 милиона: Високо образовање и истраживање видно унапређени
Датум објаве: 21.06.2019 14:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Након седам година успјешне реализације, пројекат „Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност“ (ХЕРИЦ) који су партнерски реализовали Министарство просвјете и Министарство науке из кредита Свјетске банке вриједности 12 милиона еура, видно је унаприједио високо образовање у Црној Гори, поручли су данас министар просвјете др Дамир Шеховић, министарка науке др Сања Дамјановић и шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору, Емануел Салинас.

ПР служба Министарства просвјете

Министар Шеховић је рекао да су на ХЕРИЦ пројекат биле наслоњене бројне реформе у црногорском високом образовању. Пројекат је великим дијелом био усмјерен на обезбјеђење квалитета, развој кадрова и успостављање окружења за истраживања. Према његовим ријечима ХЕРИЦ пројекат је на најдиректнији начин допринио остварењу мисије Министарства просвјете усмјерене на јачање црногорске економије кроз развој људског капитала и друштва заснованог на знању.

„Са поносом можемо рећи да добар дио реализованих активности може послужити као примјер земљама из региона, али и шире. Најбољи примјер за то Закон о академском интегритету који је усвојен ове године, а за који је иницијатива дошла управо из ХЕРИЦ пројекта и анализу о плагијарзму. Доношењем овог закона, показали смо наше опредјељење за очување академске части“, рекао је Шеховић.
Он је поменуо да је кроз пројекат урађена и екстерна институционална евалуација, од стране Европске асоцијације универзитета, што Црну Гору сврстава у мали број земаља које су прошле кроз овај процес.

„Није занемарљива ни чињеница да смо управо кроз ХЕРИЦ пројекат омогућили прилагођавање 4 факултета особама са инвалидитетом: Грађевински и Правни у Подгорици, Филозофски у Никшићу и Факултет за туризам и хотелијерство из Котора, укупне вриједности 233.000 еура“, казао је Шеховић.

Министарка Дамјановић рекла је да прије почетка ХЕРИЦ пројекта улагање у науку и истраживање је било знатно мање у односу на данас, те да је ХЕРИЦ постао доминантан извор финансирања научноистраживачких пројеката за које је издвојено око 6 милиона еура.

ПР служба Министарства просвјете

“Главни елемент реформе који је донио ХЕРИЦ пројекат је било циљано финансирање крупних пројеката, мултидисциплинарних уз учешће привредног и академског сектора и подстицање комерцијалних аспеката како би се обезбједила њихова одрживост”.

Она је додала да је из ХЕРИЦ-а финансиран први Центар изврсности (БИО-ИЦТ) за који је издвојено висе од 3 милиона еура, као и 8 крупних грантова укупне вриједности 2.6 милиона еура, ако и да је додатно рађено на изградњи капацитета стипендирањем докторанада и постдокторанада који су се усавршавали у престижним институцијама.

Како је рекла, из средстава ХЕРИЦ-а урађен је и главни пројекат Научнотехнолошког парка, који је основала Влада Црне Горе уз партнерство са УЦГ.

Салинас је нагласио да се увијек поново изненади када види резултате ХЕРИЦ пројекта, јер је, како је оцијенио, средствима из пројекта урађено много на подизању квалитета високог образовања у Црној Гори.

Током свечаности приказан је кратак филм о резултатима оствареним у оквиру пројекта.

 

Министарка Дамјановић - ОБРАЋАЊЕ