Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршена расправа о Закону о академском интегритету: Црна Гора прва земља Региона која је законски ријешила ово питање

Завршена расправа о Закону о академском интегритету: Црна Гора прва земља Региона која је законски ријешила ово питање
Датум објаве: 05.03.2019 15:46 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Црна Гора прва је земља Региона, а и шире, која је питање академског интегритета ријешила израдом закона из те области, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић током данашње расправе у Скупштини Црне Горе на тему Закона о академском интегритету.

Шеховић је поручио да је, поред повећаних издвајања за Универзитет Црне Горе у посљедње двије године, један од начина унапређења високог образовања управо израда Закона о академском интегритету. Како је истакао, Министарство је већ од новембра 2017. године омогућило да све установе високог образовања користе софтвер за провјеру радова на плагијат иТхентицате, али да је израдом овог Закона начињен корак више.
Представљајући садржај Закона, Шеховић је рекао да ће након његовог усвајања научни радници потписивати изјаву којом под кривичном и материјалном одговорношћу потврђују да је ријеч о њиховом, оригиналном дјелу.

Умјесто досадашњег суда части све установе су дузне да оснују Етичке одборе који ће се бавити заштитом и унапређењем академског интегритета на институционалном нивоу.

Законом је прописано увођење Етичког комитета, као другостепене инстанце за утврђивање кршења академског интегритета. Етички комитет именује и разрјешава Влада на период од четири године на основу јавног позива. Комитет треба да има седам чланова из реда истакнутих експерата из различитих научних области.
Предлог Закона је, како је речено, прописао као обавезу свих установа и доношење етичког кодекса, а казне варирају од опомене, до других мјера у складу са Кривичним закоником и Законом о високом образовању.

За припрему предлога закона Министарство је формирало међуресорску радну групу у којој су партиципирали универзитети, синдикат, невладин сектор, али подршка није изостала ни од канцеларије Савјета Европе.

Циљ Закона није само да се казне поциниоци кршења кадемског интегритета, већ да се утиче на свијест друштва о штетности ове појаве, квалитетнијем писању радова и враћању угледа високом образовању.

ВИДЕО: