Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Најављене нове стипендије за основне и постдипломске студије у Турској

Најављене нове стипендије за основне и постдипломске студије у Турској
Датум објаве: 04.12.2018 13:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Директорица Директората за високо образовање Мубера Курпејовић састала се данас са представницима Дирекције за дијеспору и сродне заједнице Владе Републике Турске са којима је разговарала о могућности за додатно стипендирање црногорских и турских држављана, по моделу реципроцитета, а за чију реализацију је планирано потписивање Протокола о сарадњи.

Курпејовић је нагласила да Црна Гора интензивно унапређује билатералну сарадњу са многим државама када је у питању мобилност студената, цијенећи да је сарадња са Републиком Турском веома плодна у свим сегментима, а посебно на пољу високог образовања, имајући у виду значајан број црногорских студената који завршавају студије у Туској или бораве у оквиру других програма мобилности.

ПР служба Министарства просвјете

Генерални директор Дирекције за дијеспору и сродне заједнице, Абдуллах Ерен рекао је да у Турској данас студира око 140.000 старних студената, те да је ова земља увијек отворена и заинтересована за размјену, с обзиром на значај који она има.

У наредном периоду радиће се на прецизирању протокола којм ће бити дефинисан број стипендија које ће додјељивати двије земље, као и приоритетне области за стипендирање.

ПР служба Министарства просвјете

Такође, саговорници су се сагласили да је потребно подстицати међууниверзитетску сарадњу, која поред програма мобилности има значајан потенцијал.

У овој години у Турској је боравило 27 црногорских студената, док је у прошлој години било 45 боравака на свим нивоима.

ПР служба Министарства просвјете