Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Дружењем министара и студената обиљежен почетак мјесеца Европе

Дружењем министара и студената обиљежен почетак мјесеца Европе
Датум објаве: 26.04.2018 11:33 | Аутор: МЕП

Испис Штампај страницу


Министри економије, просвјете и спорта, Драгица Секулић, Дамир Шеховић и Никола Јановић, разговарали су данас са око 40 студената свих универзитета у Црној Гори о питањима од значаја за образовање и професионално усавршавање високошколаца.

МЕПМЕП

Поводом обиљежавања мјесеца и Дана Европе, Министарство европских послова је, у сарадњи с Министарством просвјете, Министарством спорта и Министарством економије, организовало форум „Питај министра“, у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира Европска унија, а спроводи УНДП.

У неформалном разговору са студентима, министри су представили рад ресора на чијем су челу и одговорали на њихова бројна питања. Студенте је занимало економско стање у Црној Гори и подршка коју могу добити приликом започињања сопственог бизниса. У области просвјете, студенти су били заинтересовани за детаље реформе образовања, али и могућности које пружају програми размјене. Министар спорта је одговарао на питања у вези са стипендирањем талентованих студената, формирањем спортских удружења при факултетима, али и на који ће начин надлежни подржати кошаркаше Будућности и успјешне црногорске спортисте.

Министар просвјете Дамир Шеховић је исказао задовољство због организације оваквог форума и истакао да су млади показали изузетну заинтересованост, али и зрелост и велику информисаност. Он је увјерен да неко ко је на позицији министра или ко врши неку други јавни функцију, има апсолутну обавезу да буде у сталном и директном контакту са онима за које креира политике.

МЕПМЕП

Са студентима је разговарао о законској реформи која је спроведена прошле године у дијелу високог образовања, посебно о пракси која је уведена на факултете у обиму од 25%, значају уведених бесплатних студија и одговарао на њихова питања која се тичу програма размјене и стипендија и позвао их да се додатно информишу преко Министарства просвјете и пријаве. Министар је истакао да стипендије оквиру програма мобилности добија преко 200 студената годишње. “Стипендије страних влада добија око 100 студената. Укупно, за обије категорије број је преко 300, колико је и просјек за посљедњих пар година. Додатно, оквиру интеруниверзитетске сарадње, стипендије добија на десетине студената годишње”, казао је министар.

“Није случајно што смо неке од великих реформских искорака направили управо у високом образовању. Ми на факултетима треба да производимо врхунски кадар коме примарни проблем и брига не треба да буде само било какво запослење, већ истинско стављање у функцију свега онога што зна, како би се остварио као јединка, али и оставио траг у друштву”, казао је Шеховић.

Министарка економије Драгица Секулић је са младима размијенила мишљење о политичкој и економској ситуацији у земљи, могућностима конкурисања за грантове за реализацију пројеката, програму стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем и о могућностима за запошљавање младих.

МЕПМЕП

“Искористила сам прилику да промовишем велики број програма подршке развоју предузетништва и бизниса које Министарство економије има и обећала да ћемо имати могућност да се Министарство економије један цијели дан дружи са студентима, јер нам је намјера да филозофију предузетништва, развијања сопственог бизниса раширимо међу младим људима и чујемо шта они очекују од нас”, истакла је Секулић.

Министар спорта Никола Јановић је подсјетио да је се ресор на чијем је челу бави и омладинском политиком, исказујући наду да ће овакви форуми бити чешћи.

МЕПМЕП

“Интересовале су их реформе у вези са Законом о спорту, као и Законом о младима. Упознао сам их са тим шта Министарство спорта ради на јачању националног спорта и унапрјеђењу ситуације и поручио да нашу пажњу желимо да усмјеримо ка даљим свјетским резултатима“, рекао је Јановић.

Студенти су изразили задовољство што им је пружена прилика да министре у неформалном дружењу упознају са њиховим погледима и идејама, али и да пренесу поруку да су спремни да заједничким снагама унаприједе образовни систем који ће изњедрити стручан кадар на који држава Црна Гора може да рачуна.

Данашњим форумом је обиљежен почетак мјесеца Европе, током ког ће, у складу са Стратегијом информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2014-2018, у фокусу наставити да буду млади, као посебно важна циљна група у процесу европске интеграције.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА