Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Резултати Националног програма стипендија за изврсност: Министарство просвјете и Министарство науке финансираће 71 кандидата за магистарске, докторске и постдокторске студије у иностранству

Резултати Националног програма стипендија за изврсност: Министарство просвјете и Министарство науке финансираће 71 кандидата за магистарске, докторске и постдокторске студије у иностранству
Датум објаве: 30.09.2015 19:35 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и Министарство науке 24. априла 2015. године објавили су Конкурс за програм Националних стипендија за изврсност. Сврха овог програма је изградња истраживачких капацитета путем додјеле стипендија за магистарске, докторске и постдокторске студије на реномираним установама високог образовања и истраживања у иностранству. Стипендистима се пружа прилика да добију међународно стручно искуство и приступ савременој истраживачкој инфраструктури. 

Програм националних стипендија за изврсност креиран је заједничким снагама Министарства науке и Министарства просвјете у оквиру пројекта ИНВО “Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност”, који се финансира из кредита Свјетске банке, а чији главни циљ јесте да се оснажи квалитет и релевантност високог образовања и истраживања у Црној Гори, кроз реформу система финансирања и обезбјеђења квалитета високог образовања и јачање капацитета за истраживање и развој. На овом програму радило се јако дуго, уз учешће свих релевантних институција науке и образовања у земљи, сарадњу са НВО сектором, студентима који су имали искуство студирања у иностранству на престижним свјетским универзитетима, уз свакако ангажовање једног од највећих експерата за програме стипендирања у Европи и свијету.

Датум затварања конкурса био је 6. јул 2015. године. На конкурс су се пријавила 163 кандидата, од којих 93 за магистарске, 64 за докторске и 6 за постдокторске студије.

Након истека рока за пријаву на конкурс, извршена је административна провјера пријавне документације и на фазу евалуације упућено је 140 пријава. Формиране су двије експертске комисије. Министарство просвјете је формирало експертску комисију за евалуацију пријава за магистарске студије, а Министарство науке експертску комисију за евалуацију пријава за докторске и постдокторске студије. Комисије су имале улогу селекционих одбора и у њиховом саставу су се налазила по три инострана експерта. 

Експерти су припремили Финални евалуациони извјештај за сваког кандидата, са заједничким коментарима и коначним бројем бодова, који ће бити достављен сваком оцјењиваном кандидату као повратна информација. Кроз овај процес загарантована је поштена, отворена и транспарентна евалуациона процедура, која је унапријед дефинисана Приручником за управљање програмом стипендија. 

Број одобрених стипендија је 71, од чега 43 стипендије за магистарске студије, 25 за докторске и 4 за постдокторске студије, које ће бити финансиране са 605,564 еура.

Статистика конкурса

 

Тип стипендије

Магистарске

Докторске

Постдокторске

Укупно достављених пријава

93

64

6

Број пријава упућених на евалуацију

(након административне провјере)

74

60

6

Број одобрених стипендија

43

25

4

Одобрени износ

285,264.00 €

265,000.00 €

55,300.00 €


 

 Кандидати су се пријављивали за стипендије до износа наведених у табели испод:

Максимални годишњи нето износи стипендија
(не укључујући корективни коефицијент државе домаћина)

 

Магистарске студије

Докторске студије

Постдокторске студије

6.000 €

12.000 €

18.000 €

 

 

Напомена: На ове износе се укључује корективни коефицијент земље домаћина који користи Европска Комисија за Хоризонт 2020/ Марија Кири програм стипендија (узимају се у обзир различите трошкови живота у различитим државама)

Стипендије за магистарске студије су додјељују студентима магистарских студија на реномираним установама високог образовања у иностранству (“фулл тиме” студент). Стипендије се додјељују на период од једне до двије студијске године, у зависности од трајања магистарског програма.

Стипендије за докторске студије додјељују се студентима докторских студија на реномираним универзитетима у иностранству, за период од једне до двије студијске године; и студентима којима је одобрен истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 мјесеци на неком од реномираних универзитета/истраживачких установа у иностранству, а који су уписали докторске студије у земљи или региону еx-Yу.

Стипендије за постдокторске студије додјељују се истраживачима који раде у Црној Гори, за истраживачке боравке на реномираним истраживачким установама у иностранству, како би стекли међународно истраживачко искуство. Стипендије се додјељују за период боравка од 6 до 12 мјесеци. 
По завршеним студијама стипендисти ће имати обавезу да се врате у Црну Гору и примијене стечена знања у национални систем науке и иновација.

Комплетна структура Националног програма стипендија развијена је по узору на ЕУ програм “Хоризонт 2020” и модел Марија Кири програма стипендија. На тај начин, сви апликанти су стекли значајно искуство у конкурисању за стипендије, што ће им користити за аплицирање за друге европске фондове у области науке, истраживања и образовања.

Ранг листа одобрених стипендија за магистарске студије.пдф

Ранг листа одобрених стипендија за докторске студије .пдф

Ранг листа одобрених стипендија за постдокторске студије.пдф