Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стипендије Републике Словачке

Датум објаве: 29.04.2015 15:15 | Аутор: ПР Служба Министарства просвјее

Испис Штампај страницу


Обавјештавамо заинтересоване кандидате да Министарство образовања, науке, истраживања и спорта Републике Словачке, а у оквиру Програма модернизације,СЛОВАЧКА 21(како је одобрено Резолуцијом Владе Републике Словачке бр. 367/2008, од 4. јуна 2008. године),  нуди 2 стипендије кандидатима из Црне Горе.

Ријеч је о 2 стипендије за бесплатну10-мјесечну језичку и академску обукуна Институту за језичку и стручну обуку прекограничних студената Центра за даље образовање Универзитета Коменски у Братислави (УЈОП).

Уз стипендију која износи 280 еура мјесечно,  кандидат добија и једнократни износ   од 35 еура, од којих плаћа смјештај и исхрану током студијау Републици Словачкој.

Поменуте студије фокусиране су на језик и стручну обуку кандидата који се спремају за упис на словачке универзитете, како би наставили универзитетске студије у оквиру студијских програма техничке оријентације (погледати списак овдје, или на интернет адреси: www.владнестипендиа.ск

Студије на словачким универзитетима се одвијају у три циклуса:

- 1. циклус: основне студије у трајању од 3 године;

- 2. циклус: магистарске студије инжињерства у трајању од 2 године; и

- 3. циклус: докторске студије у трајању од 3 године.

У оквиру овог Програма, очекује се да кандидати заврше бар 2. степен универзитетских студија у Словачкој Републици, нпр. студије инжињеринга, или мастер студије.

НАПОМЕНА: Студенти студирају у Словачкој Републици на словачком језику, у складу са прописима и под истим условима као и словачки студенти, односно без плаћања трошкова. Трошкови смјештаја, исхранетоком универзитетских студија плаћа сам студент. Тренутни просјечни мјесечни износ ових трошкова у Словачкој Републици износи 250 еура.

Потребна документација:

- Попуњени Апликациони формулар који се може преузети са интернет адресе www.владнестипендиа.ск , с тим што се кандидат претходно мора регистровати, како би добио корисничко име и лозинку;

- Свједочанства свих разреда гимназије (сва три разреда и полугодишта ИВ разреда); оригинал(или овјерена копија) и њихов превод од судског тумача за словачки, или енглески језик;

- Пријепис оцјена, уколико нијесу наведене у свједочанствима, и њихов превод од судског тумача за словачки, или енглески језик;

- Извод из матичне књиге рођених (његов превод од судског тумача за словачки, или енглески језик);

- Цуррицулум Витае (потписан);

- Љекарско увјерење (формулар преузети са интернет адресе: www.владнестипендиа.ск )којесе прилаже на почетку студија и не смије бити старије од 30 дана;

- Потврда од МУП-а Црне Горе да кандидат није осуђиван и да се против њега не води истрага (не старији од 90 дана), и њен превод од судског тумача за словачки, или енглески језик.

Наведену документацију треба послати на сљедећу адресу:

Министрy оф Едуцатион, Сциенце, Ресеарцх анд Спорт оф Тхе Словак Републиц

Стромовà 1, 813 30 Братислава, најкасније до 28. маја 2015, године, а његова Селекциона комисија донијеће одлуку о додјели стипеније на основу поднијете документације, током јула 2015. године.

Датум почетка језичке обуке је 2. септембар 2015. године.

Након завршетка 10-мјесечне језичке обуке, студенти аплицирају за редовне студије, мастер инжињерства, или докторске студије у Словачкој Републици, у складу са законским прописима Словачке Републике, на студијске програме техничке оријентације (овдје се може преузети списак понудјених факултета техничке оријентације).

Почетак студија се односи на академску 2015/2016. годину, а стипендија се не може пренијети на другу особу. Датум почетка студија се не може промијенити без претходне сагласности словачке стране. У оправданим случајевима, добитник стипендије може аплицирати за промјену датума, у писаној форми.

Добитници стипендије Словачке Републике су ослобођени плаћања административних такси за добијање боравишне дозволе, у складу са законским прописима Словачке Републике.

Све информације у вези са уласком на територију Словачке Републике, као и привремени боравак у њој, кандидати могу добити од Амбасаде Словачке Републике на сљедећој адреси:

Амбасада Републике Словачке

Црногорских Сердара 5

81000 Подгорица

Контакт е-маил у Амбасади: емб.подгорица@мзв.ск

Контакт телефон у Амбасади: (020) 601 440

174_медицал.пдф

сцан0167.пдф