Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарство просвјете и науке Руске Федерације за школску 2014/2015. годину одредило квоту од 13 мјеста за Црну Гору за упис на образовне институције Руске Федерације

Датум објаве: 24.03.2014 16:21 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Обавјештавамо заинтересоване кандидате да је Министарство просвјете и науке Руске Федерације за школску 2014/2015. годину одредило квоту од 13 мјеста за Црну Гору за упис на образовне институције Руске Федерације.

За школску 2014/2015. годину, Министарство просвјете и науке Руске Федерације одредило је за Црну Гору 13 мјеста за упис на образовне институције Руске Федерације по образовним програмима средњег стручног и високог образовања и додатног стручног образовања.

Укупан број мјеста, у оквиру ове спољнополитичке квоте,  распоређен је на сљедећи начин:

- 3 мјеста за бечелор  програме (једно мјестоинжињеринг, технологија и инжињеринг и технолошке науке; једно мјесто-индустријска екологија и биотехнологија, једно мјесто  - медицинска њега);

- 3 мјеста за програме магистратуре (једно мјесто-математичке и природне науке, једно мјесто инжињеринг, технологија и технолошке науке, једно мјесто индустријска екологија и биотехнологија),

- 5 мјеста за докторске дисертације (једномјесто-математичке и природне науке, једно мјесто-инжињеринг, технологија и технолошке науке, једно мјесто- индустријска екологија и биотехнологија, једно мјесто-здравствена заштита и медицинске науке, једно мјесто-друштве ненауке)

-2 мјеста за бечелор програм. Специјалисност у државној корпорацији особе по програму бацхелор, специјалност у државној корпорацији „Газпром њефт“.

Кандидати за студије морају имати завршену средњу школу, еквивалентну руском општем образовању и оцјену из профилисаног предмета за изабрану специјалност не мању од 85% од максималног нивоа. Из осталих предмета треба да буде само прелазна оцјена.

Пауза од завршетка школе (или неког другог облика школовања прије високошколске установе) и уписа на студије у Русији не смије бити већа од 3 године. Пожељно је да кандидати имају до 25 година.

За докторску дисертацију високошколских установа могу бити примљени кандидати, пожељно до 35 година старости, који имају степен магистра и стаж у пракси по изабраној специјалности.

Кандидати за студије на руским високообразовним институцијама морају бити доброг здравственог стања. По доласку у Русију кандидати ће бити медицински испитани и тестиранина вирус ХИВ.

У случају да се медицинским испитивањима открију тешке болести, кандидати за студије-страни држављани ће бити враћени у своју државу на терет личних средстава.

Добитници стипендија имаће сваког мјесеца државну стипендију Руске Федерације и мјесто у студентском дому, под истим условима као држављани Руске Федерације, док за полису здравственог осигурања треба да плате до 250 америчких долара.

Стипендија не укључује путне трошкове.

Потребна документација:

- попуњен пријавни формулар са унијетом шифром и пуним називом изабране области студија/специјализације (свака област студирања има своју шифру);

- овјерена копија свједочанства о образовање са списком предмета и оцјена (преведено од судског тумача за руски језик);

- за додипломске студије: свједочанства сва 4 разреда средње школе и матурска диплома,

- за постдипломске студије: овјерена копија дипломе о завршеним додипломским студијама уз списак положених испита. Ова документа треба да буду преведена од судског тумача за руски језик;

- љекарско увјерење овјерено у надлежној здравственој институцији (преведено на руски језик);

- тест на ХИВ вирус овјерен у надлежној здравственој институцији (преведен на руски језик);

- овјерен извод из матичне књиге рођених (преведен на руски језик);

- копију страница из пасоша из којих се види број пасоша, датум издавања и вријеме трајања;

- 8 фотографија пасошког формата 4x6 цм.

Попуњене пријавне формуларе и  потребну документацију заинтересовани кандидати треба да доставе Министарству просвјете Црне Горе, Директорат за високо образовање, Римскитрг б.б. (зграда Вектре), најкасније до 7. априла 2014. године.

Све додатне информације и упутства заинтересовани могу наћи на интернет страници Министарства просвјете и науке Руске Федерације: хттп://минобрнауки.рф

Обавјештавамо заинтересоване кандидате да избор кандидата, препоручених за студије, врши Министарство просвјете и науке Руске Федерације, заједно са руским образовним институцијама, на основу поднијетих докумената. Стога, приликом попуњавања пријава, шифра и назив смјера спреме/специјалности школовања, морају бити у строгој сагласности са списком смјерова који су објављени на наведеном сајту Министарства просвјете и науке РускеФедерације.

Кандидати имају право да самостално изаберу мјесто свог будућег школовања, односно да наведу од једне до шест школских установа (не преко двије у једном федералном округу Руске Федреације, као и у градовима Москва и Санкт Петербург).

Документа која нису преведена на руски језик са печатом судског тумача, као и некомплетна докуменатција, неће бити разматрана.

Напомена: страин држављани-специјалисти са високим образовањем примају се као слушаоци за програм стажирања додатног стручног образовања (професионални развој) без исплате државних академских стипендија, уз бесплатан смјештај у стамбеном блоку студентских домова образовних институција.

Кандидати који не знају добро руски језик, имају право школовања на припремним одсјецима, припремним факултетима федералних државних образовних институција за додатне општеобразовне програме на руском језику, на буџетским дотацијама из федералног буџета са исплатом стипендија (у току цијелог школовања, без обзира на успјех). Вријеме трајања обуке је једна школска година и не улази у термин школовања на основним професионалним образовним програмима. Распоређивање тих држављана по руским образовним институцијама врши Министарство просвјете Руске Федерације, у сарадњи са федералним органима извршне власти.

Коначни резултати избора биће познати током јула 2014. године.

Контакт особа у Амбасади РускеФедерације у Подгорици: Александар  Косевој, телефон: 020 272 460

Контакт телефон у Министарству просвјете: 020 405 304