Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стипендије Центра за источноевропске студије Универзитета у Варшави намијењени мастер програмима

Датум објаве: 04.02.2014 15:23 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


 

Центар за источноевропске студије Универзитета у Варшави објавио је Конкурс за 25 стипендија за двогодишње мастер програме, у области источноевропских студија. Програм траје од 1. октобра 2014. године до 30. јуна 2016. године.

 

Обавјештавамо заинтересоване кандидате да је Центар за источноевропске студије Универзитета у Варшави објавио Конкурс за 25 стипендија за двогодишње мастер програме, у области источноевропских студија. Програм траје од 1. октобра 2014. године до 30. јуна 2016. године, а за стипендије могу конкурисати кандидати из земаља Источне Европе, Балкана, Кавказа и Централне Азије, док кандидати из Русије морају сами да плате трошкове за учешће у овом Програму.

 

Предност ће имати кандидати који поднесу документа о високим академским достигнућима.

Услови стипендије:

1. Програм траје 2 године (4 семестра), а стипендија се односи на 9 мјесеци у години. Постоји и могућност продужења стипендије за највише још један мјесец, током друге године студија, ради финализације тезе.

2. Програм студија обухвата област историје и савремена питања Источне и Централне Европе, Русије и цијеле пост-комунистичке регије. Програм је фокусиран је на историју, етницитет и политичке науке, али укључује и елементе историје умјетности, књижевности, културе, социологије, географије, права и економије.

Програм обухвата и наставу из бар једног од језика региона, а има шест основних области:

а)     Источну Европу                  б) Централну Европу                                    ц) Балкан

б)     Русију                                е) Кавказ                                          ф) Централну Азију

Стипендија покрива:

а)     Школарину предвиђену за странце који студирају  на Универзитету у Варшави (приближно 3,000 еура, годишње),

б)     Стипендију предвиђену за стране дипломиране кандидате који су дипломирали на страним институцијама високог образовања (1350 пољских злота, мјесечно),

ц)     Курс пољског језика (током једног, или два семестра студија),

д)     Наставу на једном од језика региона (током четири семестра студија),

е)     Плаћен пут за истраживачки рад у Пољској  (на првој години студија).

Добитници стипендија морају да испуне све услове предвиђене програмом и припреме писану завршну тезу, на пољском језику, након завршетка програма.

 

Уколико не испуне све услове или ако њихов успјех током студија није задовољавајући, стипендија може бити укинута.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ КАНДИДАТИ ТРЕБА ДА:

1. имају завршене мастер студије, или еквивалент од 5 година студија, пожељно из области хуманитарних наука; да посједују искуство у истраживачком раду или да посједују организационо и практично искуство у областима које су од интереса за источноевропске студије;

2. су млађи од 30 година;

3. добро познају питања у вези са Источном Европом, Централном Европом, Русијом, Централном Азијом и Кавказом, посебно  из 19. и 20. вијека (посебан акценат стављен је на периоде из 1980. и послије 1991. године);

4. имају пролазну оцјену на писменом испиту из општег знања, као и на квалификационом интервјуу (на теме из тачке 3.);

5. посједују знање пољског, енглеског и руског језика, на нивоу који гарантује да  студент може да разумије предавања и стручну литературу.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

1. Копија универзитетске дипломе мастер нивоа

2. Попуњен Апликациони формулар Програма за источноевропске студије, који се може преузети на интернет адреси www.студиум.уw.еду.пл

3. Концизно мотивационо писмо (на пољском, до највише 2 стране)

4. ЦВ (написан на енглеском језику), сортиран по обрнутом хронолошком реду (од најскоријих ка првим догађајима) и једну фотографију

5. Списак академских публикација – за кандидате који већ раде у својој струци; остали треба да приложе списак својих најважнијијх академских писаних радова, задужења, достигнућа и пројеката

6. Документа, као што су увјерења, резултати са испита и слично, која потврђују знање пољског језика

7. Остала документа за која кандидат сматра да могу бити од помоћи Селекционом комитету да боље процијени његову апликацију.

Комплетна документација треба да буде поднијета електронским путем на е-маил адресу: стyпендиа.студиум@уw.еду.пл , најкасније до 15. марта 2014. године.

Посебни Комитет овог Програма, одлучиће о резултатима прве фазе и изабрати кандидате за другу и трећу фазу, а сви кандидати биће одмах обавијештени о резултатима, електронским путем и поштом.

 

Кандидати у другој (писмени испит) и трећој (квалификациони интервју) фази треба да задовоље све захтјеве за квалификацију, у присуству чланова Комитета за пријем, или њихових овлашћених представника, између 1. маја и 15. јуна, 2014. године. Интервјуи и испити ће бити организовани у пољским дипломатским представништвима и у Пољској, а детаљан распоред и термини биће најављени.

 

Коначну одлуку, засновану на резултатима квалификација донијеће Комитет за пријем, до 10. јула 2014. године, а листа добитника ћwе бити објављена и сви добитници обавијештени електронским путем и поштом.

 

Кандидати који немају довољно знања пољског језика, а имају повољне резултате са стручних испита, мораће сами да уче језик, као условно примљени кандидати, с тим што ће поново полагати испит из пољског језика, почетком септембра 2014. године.

 

Програм почиње 8. септембра 2014. године, а кандидати који задовоље све његове захтјеве, презентују и одбране своје тезе, стећи ће диплому која потврђује да су успјешно завршили специјалистички двогодишњи мастер програм у области источноевропских студија на Универзитету у Варшави.

 

Диплома представља законски ваљан доказ о завршеним студијама на пољској установи високог образовања, признат у земљама чланицама Европске уније.