Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Државна Фондација за стипендирање Републике Грчке

Датум објаве: 07.06.2013 11:03 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Државна Фондација за стипендирање Републике Грчке (у даљем тексту: ИКY) обавјештава заинтересоване  кандидате да је објављен Конкурс о стипендијама ове Фондације за кандидате из земаљацијелог свијета, за академску 2013/2014. годину.  У академској 2013/2014. години, ИКY ће додијелити:

а)До 50 стипендија странцима (или страним држављанима грчког поријекла) за учешће на курсевима и семинарима грчког  језика и културе у Грчкој;

б)До 15 стипендија кандидатима из земаљаБалкана и источне Европе (земље које нису чланице Европске Уније, Азије, Африке и Латинске Америке и 15 стипендија за држављане (странци, или кандидати грчког поријекла) земаља чланица Европске Уније, Исланда, Норвешке, Швајцарске, САД, Канаде, Јапана и Океанијеза даље образовање, постдипломскестудије/посдокторски истраживачки рад у Грчкој.

 

УСЛОВИ ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА СТИПЕНДИЈЕ ПОД а):

Кандидати морају бити:

1. Држављани било које земље, осим Грчке,

2. Треба да посједују диплому страног универзитета у области природних,  друштвених, или политичких наука. Могу конкурисати и дипломирани кандидати који предају грчки језик као страни.

3. Кандидати не могу бити старији од 40 година (морају бити родјени послије 1973. године).

4. Треба да посједују бар основно знање грчког језика.

5. Не смију имати стално пребивалиште у Грчкој.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

1. Апликациони формулар са скоријом фотографијом.

2. Скорији ЦВ.

3. Овјерене копије универзитетских диплома/стечених звања.

4. Увјерења о степену знања грчког (уколико га кандидат посједује), енглеског, или француског језика.

5. Двије (2)препоруке.

6. Писмени доказ о томе да кандидат ради као професор грчког језика (уколико постоји).

7. Скорије љекарско увјерење које је издала надлежна државна здравствена установа, у којем се изјављуије да  кандидат не болује ни од које заразне болести.

8. Копија валидног пасоша/личне карте (тамо гдје је  потребно).

Апликациони формулар, са свом траженом документацијом, треба поднијети посредством Амбасаде Грчке у Подгорици (адреса се налази на крају овог текста), или поднијетии апликационе формуларе и ЦВ електронским путем, на www.икy.гр , а преосталу документацију послати поштом.

Апликациони формулари се могу преузети овђе__,  у Амбасади Грчке у Подгорици, затражити од ИКY фондације, или  са интернет адресе www.икy.гр

Сва поднијета документација мора бити написана, или преведена, на грчки,  енглески, или француски језик.

Документа под редним бројем 3,4,7,8 и 9, морају бити овјерена од Амбасаде Грчке, само ако је кандидат из земље која није чланица Хашке Конвенције (Апостил) од 5. октобра 1961. године.

Кандидати могу поднијети само овјерене копије оригиналних докумената која се не враћају. Непотпуна, неблаговремена и нечитка досијеа се неће узимати у разматрање.

РОК ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ

Рок за пријављивање електронским путем је 10. јул 2013. године, док осталу документацију треба доставити поштом, најкасније до 19. Јула 2013. године

Кандидати ће бити обавијештени о исходу својих апликација званичним писмом, у септембру 2013. године.

ТРАЈАЊЕ СТИПЕНДИЈЕ

Трајање ових стипендија је:  не мање од осам (8) мјесеци, а нуде се само за посебан течај модерног грчког језика и културе који се обично организују на неком од грчких универзитета. Избор универзитета врши ИКY фондација, након процеса селекције кандидата.

ДАТУМ ПОЧЕТКА

Курсеви почињу у октобру 2013. године, а завршавају у мају 2014. године.

Након успјешно завршеног наставног програма, грчки универзитет ће обезбиједити студентима увјерење о похадјању.

ОПШТИ  ПРЕГЛЕД КУРСА

а) Грчки језик

Овај програм нуди могућности учења на почетном, средњем (или вишем средњем) и напредним нивоима на основу тестирања, а зависи од довољног броја студената.

б) Историја и култура

ц) Полазници ће бити упознати са грчком историјом, културом и умјетношћу  кроз семинаре, едукативне посјете појединих мјеста у граду изучавања, као и кроз екскурзије највећих историјских мјеста у Грчкој.

д) Друштвени програм

У семинар су укључени и друштвени догадјаји и од полазника се очекује њихово активно учешће.

 

ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА

Стипендија покрива сљедеће трошкове:

а) Бесплатне оброке и смјештај (у студентском дому, или у намјенски градјеним становима које обезбједјује универзитет који ће организовати програм).

б) Трошкове школарине.

ц) Бесплатно болничко  лијечење  у хитним случајевима, у државној здравственој установи (јавне болнице). Градјани земаља чланица ЕУ треба да имају Европску карту осигурања од болести.

д) Мјесечни износ од 150 еура (нето), за личне трошкове.

е) 200 еура, за почетне трошкове.

Кандидати који већ користе, или су користили стипендију ИКY фондације, биће искључени из програма.

Апликације кандидата који јос нису стекли универзиетску диплому неће бити разматране.

Добитници стипендија морају редовно похадјати курсеве и учествовати у свим активнострима.

УСЛОВИ ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА СТИПЕНДИЈЕ ПОД  б):

КАТЕГОРИЈЕ И ТРАЈАЊЕ СТИПЕНДИЈА:

а. Постдипломске студије у комбинацији са модерним грчким језикомунекој школи модерног грчког језика, на грчком државном универзитету, само током прве године коришћења стипендије. Ови курсеви нису обавезни, осим ако није другачије одредјено прописима  универзитета.

и) Мастер ниво: једна (1) до двије (2) године).

ии) Докторат:(једна (1) до три (3) године. У изузетним случајевима, може бити додијељена додатна година за оне студенте докторских студија који су у фази израде своје докторске тезе, без додатних трошкова на терет ИКY фондације, већ само уз давање дозволе за продужење од још једне године за ту сврху.

б. Постдокторски истраживачки рад:(шест (6) мјесеци до једне (1) године) у комбинацији са необавезним курсевима модерног грчког језика у школи модерног грчког језика, на неком грчком државном универзитету.

ц. Даље образовање: у сљедећим областима: грчки језик, књижевност, филозофија, историја и умјетност, намијењено је професорима грчких студија на страним универзитетима у трајању од (шест (6) мјесеци до једне (1) године)

д. Специјализација у области умјетности (похадјање семинара):– једна (1) година у комбинацији са необавезним  течајевима модерног грчког језика, на грчком државном универзитету.

е. Сакупљање истраживачких података за кандидате који похадјају докторске студије у својим земљама: једна (1) година .

Само стипендије за категорију а. воде до додјеле звања. Кандидати могу аплицирати за студије у било којој области које тренутно постоје на грчким универзитетима, али могу одабрати само једну категорију стипендије.

Студијска област коју кандидат одабере да прати, мора бити дио студијског програма универзитета домаћина.

Кандидати морају:

1. Да су страни  држављани.

2. Да посједују само страно држављанство (не оба, страно и грчко).

3. Да не прелазе старосну границу до крајњег рока за пријављивање, како слиједи:

· За а.,д. и е.категорије стипендија: 35 година (родјени послије 1978, надаље)

· За б. категорију стипендија: 40 година (родјени послије 1973. године)

· Категорија стипендија за докторе медицине: 40 година (родјени после 1973, надаље)

· За ц.категорију стипендија: 55 година (родјени након 1958, надаље)

 

4. Да посједују диплому признате стране институције високог образовања.

5. Да посједују диплому о завршеним постдипломским студијама (Мастер, или еквивалент) са страног, или грчког универзитета. Овај постдипломски степен није предуслов за сљедеће категорије:

· Специјализацију у умјетности (д. категорија)

· Сакупљање истраживачких података (е.категорија)

· Оне који имају легално пребивалиште у Грчкој, током докторских студија.

- Кандидати за постдокторске истраживачке студије морају имати докторски степен, стечен на страном, или грчком универзитету. Ипак, диплома са додипломских студија би требало да буде са страног универзитета.

- За даље образовање (у овим областима: грчки језик, књижевност, филозофија, историја и умјетност), кандидати треба да буду професори са одсјека грчких студија неког страног универзитета. Заједно са осталом траженом документацијом, кандидати треба да  поднесу и овјерени документ тог одсјека који доказује њихово запослење.

- Доктори медицине би требало да су бар завршили специјализацију, или да имају завршене постдипломске студије (еквивалент Мастер нивоу).

Стипендије се додјељују искључиво за постдипломске/докторске студије, а не за рад,или праксу у државној болници.

6. Да добро знају енглески, или француски језик.

7. Да никад нису користили стипендију од ИКY фондације (могу се пријавити они кандидати којима је била додијељена стипендија ове Фондације за грчки језик и културу.

8. Да нису већ започели студије у Грчкој, уз стипендију коју додјељују грчке државне институције.

Приоритет ће се дати кандидатима:

и) Који су већ успоставиликонтакт са неким грчким универзитетом/прије аплицирања.

ии) Који имају знање грчког језика

иии) Који су сва звања стекли изван Грчке.

За све горе наведене услове, кандидати морају поднијети правдајућу документацију.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Кандидати који испуњавају горе наведене услове, треба да до крајнег рока , посредством грчког дипломатског представништва у земљи сталног боравка (или сусједној земљи, уколико нема грчке амбасаде, иили конзулата, поднесу сљедећу документацију:

1. Пријавни формулар (може се узети од грчког дипломатског представништва, или ИКY фондације, или преузети са интернет адресе www.икy.гр , који треба правилно попунити, потписати и на њега закачити скорију фотографију.

2. Скорији ЦВ.

3. Пријепис оцјена са претходно завршених студија, заједно са овјереним копијама стечених звања.

4. Документ са универзитета на којем су стекли мастер звање (или еквивалент), у којем се наводи трајање њихових студија.

5. Званично писмо (или одговарајуће увјерење) које указује на врло добро знање (писмено и усмено) енглеског, или француског језика (уколико им то није матерњи језик).

6. Два (2) писма препоруке личности са грчког,или страног универзитета, у којима се објашњава од каквог би значаја била стипендија за каријеру кандидата. Препоруке треба поднијети само на грчком, енглеском, или француском језику.

7. Приједлог истраживачке теме (за докторске и постдокторске студије).

8. Званично писмо  страног универзитета (за оне који су на докторским студијама у својој земљие.категорија), потврдјујући да се дио докторског истраживањамора обавити на неком грчком универзитету, као и приједлог њиховог докторског истраживања.

9. Званичмо писмо одсјека факултета државног универзитета, или истраживачког центра који се налази у Грчкој, којим се потврдјује да је предузет истраживачки пројекат и одредјен ментор.

10. Званично писмо са одсјека грчког универзитета (заоне који су већ на докторским студијама на неком грчком универзитету), и који су стално настањени у Грчкој, којим се потврдјује њихов статус доктора.

11. Скорије љекарско увјерење националногболничког центра, или потврда од одговарајуће здравствене установе о томе да кандидат нема заразних болести.

12. Копија валидног пасоша/личне карте (они који имају легално пребивалиште у Грчкој изузети су од ове обавезе)

За више информација о грчким универзитетима, заинтересовани се могу обратити на интернет адресу хттп://www.гунет.гр/02ен.пхп

Уколико документација није на енглеском, француском, или грчком језику, морају се обезбиједити овјерени преводи на грчки, или енглески језик. Документа под 3,4, 8 и 11 треба да буду овјерена од грчког дипломатског представништва (грчка амбасада, или конзулат) само ако кандидат потиче из земље која није чланица Хашке Конвенције(Апостил) од 5. октобра 1961. године, којом се укида легализација за страна званична документа.

Кандидати морају већ имати своја звања у вријеме подношења апликације. Очекивана звања која се не добију до истека крајњег рока, неће бити узета у разматрање.

Биће обрадјена само комплетна тражена документација. (непотпуна, неблаговремана, или нечитка документација неће бити узета у разматрање). Кандидати треба да поднесу само овјерене копије оригиналних докумената, јер се она неће враћати. Само препоруке могу бити поднијете касније, али не касније од 31. Јула 2013. године, и то директно на дресу ИКY фондације.

ПОСЕБНИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА ПРОЦЈЕНУ, У КОМБИНАЦИЈИ СА ОПШТИМ УСЛОВИМА

Од кандидата ће се захтијевати да поднесу сљедећа документа, зависно од категорије стипендије:

1. За мастер студије:

а) Оцјене постигнуте из предмета који су повезани са намјераваним студијама.

б) Мотивационо писмо.

2. За докторске студије:

а)      Диплома о постдипломским студијама

б)      Предлог истраживачког пројекта (до 3000 ријечи) који ће се оцјењивати по:

и) Квалитету

ии) Реалистичком временском распореду

3.       За постдокторске студије

а) Приједлог истраживачког пројекта (до 3000 ријечи), који ће са кадемског становишта бити оцијењен по:

и) Квалитету

ии) Реалистичком временском распореду

б) Публикацијама

ц) Излагањима на конференцијама

4.       За даље образовање

а)      Наставно искуство

б)      Објављени радови

ц)       Награде и признања

5.       Специјализација у области умјетности

а) Мотивационо писмо

б) Портфолио (напр.: умјетнички рад)

6.       Сакупљање истраживачких података

а) Тема докторске тезе

б) Образложење о неопходности да се сакупљање података обави у Грчкој.

Кандидати који легално бораве у Грчкој и имају карту о дозвољеном боравку могу поднијети тражена документа директно ИКY фондацији, заједно са фотокопијом карте.

Крајњи рок за аплицирање за ове стипендије је  26. јул 2013. године, а кандидати ће о резултатима бити обавијештени до септембра 2013. године.

ОПШТИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СЕЛЕКЦИЈУ

1. Комплетна документација.

2. Прихваћеност од грчкогдржавногунверзитета, или истраживачке институције (за постдокторске кандидате.

3. Знање грчког (и других) језика.

4. Завршна оцјена са посљедњег студијског циклуса.

5. Писма препоруке.

6. Назив и приједлог истраживачке теме.

ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА

Стипендије из ове категоријеобухватају:

а) 600,00 еура (нето износ-таксе нису укључене, али их плаћа  ИКY фондација), као фиксни допринос за почетне трошкове.

б) Бесплатно лијечење у хитним случајевима у оквиру националне здравствене службе (јавне болнице). Градјани из земаља чланица Европске Уније треба да посједују Карту о европском осигурању у случају болести, коју издаје осигуравајућа агенција њихове земље.

Стипендије за постдипломске, докторске студије, специјализације у области умјетности и сакупљања истраживачких податакаукључују мјесечни износ од 600,00 еура(нето износ-таксе су искључене, а плаћа их

ИКY фондација) за животне трошкове, док је за постдкторске студије и даље образовање ( у области  грчког језика, књижевности, филозофије и умјетности) мјесечни износ 800,00 еура(нето износ-таксе су искључене, а плаћа их ИКY фондација).

ц) Покривање укупне школарине  (нето износ-таксе су искључене, а плаћа их ИКY фондација) за похадјање курсева у државној школи модерног грчког језика на неком грчком универзитету, само током прве године стипендије.

Стипендије за докторске студијеукључују и: а) до 300,00 еура (нето износ-таксе су искључене, а плаћа их ИКY фондација) за покривање трошкова увезивања и штампања докторске тезе и б) до 300,00 еура(нето износ-таксе су искључене, а плаћа их ИКY фондација) за покривање трошкова истраживања (потрошни материјал), уколико су такви трошкови обавезни за програм студија.

- Не додјељују се средства за покривање путних трошкова и похадјање конференција, семинара, симпозијума, или истраживачких активности.

- Не одобравају се средства, или помоћ, у случају да брачни друг, или друге особе које стипендиста издржава (уколико планирате да поведете своју породицу са собом, мораћете пажљиво размотрити планиране трошкове).

- Стипендија се неће исплаћивати за периоде које стипендиста проведе изван Грчке, без претходно добијене сагласности ИКY Фондације.

Пријавни формулари за било коју категорију ових стипендија, као и интегрални текст оба конкурса, заинтересовани могу  добити у амбасади, или конзулату Републике Грчке, од саме Фондације (И.К.Y.,41 Етхникис Антистасеос Авенуе, ГР-14234, Неа Иониа, Атхенс), или преузети са интернет адресе ИКY фондације: www.икy.гр

Заинтересовани кандидати из Црне Горе, за више информација и појашњења,  могу да се обрате  на сљедећу адресу:

 

Амбасада Републике Грчке, Атинска 4, 81000 Подгорица

Атинска 4, 81000 Подгорица

Контакт особе у Амбасади Републике Грчке: Снежана Вукчевић и Ана Кликовац

Контакт телефон у Амбасади: 00382 20 655 544 и 00382 20 618 170

АППЛИЦАТИОН.ЕЛЛХН.ГЛWС.ГР.2013-2014.ДОЦ

АППЛИЦАТИОН.ЕЛЛХН.ГЛWС.ЕНГ.2013-2014.ДОЦ

АППЛИЦАТИОН.2013-2014.ДОЦ