Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarstvo vanjskih poslova Italije objavljuje konkurs za 2 stipendije

Datum objave: 23.05.2013 13:06 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


Obavještavamo zainteresovane kandidate da je Ministarstvo vanjskih poslova Vlade Italije objavilo Konkurs za 2 stipendije, svaka u trajanju od 6 mjeseci, koje ce omoguciti dvojici kandidata iz Crne Gore da se školuju na Evropskom Koledžu u Parmi. Evropski Koledž zauzima visoko mjesto na skali   institucija visokog obrazovanja u oblasti prava, ekonomije i politike Evropske Unije. Obuka za diplomu u oblasti visokih evropskih studija namijenjena je mladima iz evropskih i vanevropskih zemalja koji žele da diplomiraju u oblasti pravnih, ekonomskih, politikoloških, socijalnih i lingvističkih disciplina. Kandidati koji na kraju obuke budu položili ispite predvidjene za Diplomu o visokim evropskim studijama (Diploma in Alti Studi Europei), nakon što podnesu magistarsku tezu na neku od evropskih tematika, imaće mogućnost da steknu zvanje univerzitetskog mastera prvog i drugog nivoa koje dodjeljuju Università  LUISS Guido Carli di Roma, Università Suor Orsola Benincasa di Napoli i Università di Parma.

Da bi neko konkurisao za ove stipendije treba da ispunjava sljedeće uslove:

- Da ima bar diplomu o završenim dodiplomskim studijama, ili diplomu o specijalističkim studijama (po sistemu: 3+2).,

- Da posjeduje znanje na nivou B1 engleskog, ili A2 italijanskog jezika, obzirom da su nastavni jezici na Evropskom Koledžu italijanski, engleski i francuski.

Više informacija o Evropskom Koledžu zainteresovani kandidati mogu naći na internet adresi http://www.europeancollege.it

Iznos mjesečne stipendije je 1.350 eura, od čega je iznos od 1.200 namijenjen Koledžu, za pokrivanje smještaja, ishrane, gradskog prevoza i didaktičkog materijala. Studentu ostaje suma od oko 150 eura za male troškove.

Troškove zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nesrećnih slučajeva za stipendiste će pokriti Ministarstvo vanjskih poslova Italije (period od januara do juna). Nastava počinje u oktobru, a studenti moraju o svom trošku uplatiti polisu osiguranja koja pokriva prva 3 mjeseca njihovog boravka u Italiji.

Krajni rok za prijavljivanje zainteresovanih kandidata je petak, 31 maj, 2013. godine, do 24: 00 sata (po italijanskom vremenu).

 

Ambasada Italije u Podgorici obavještava sve zainteresovane kandidate da se prijavljivanje obavlja isključivo elektronskim putem i da je prijavni formular   postavljen u poneđeljak, 20. maja 2013. godine na sljedećoj Internet adresi Ministarstva vanjskih poslova Italije:   www.esteri.it , jer je neophodno da se zainteresovani kandidati  registruju, kako bi dobili korisničko ime i lozinku.

Za sve informacije i objašnjenja zainteresovani kandidati treba da se obrate Ambasadi Italije u Podgorici na Email adresu culturale.podgorica@esteri.it