Manja slova Veća slova RSS

>

Stipendije Hertie School of Governance iz Berlina

Datum objave: 01.03.2013 11:30 | Autor: Lidija Ercegovic

Ispis Štampaj stranicu


Hertie School of Governance iz Berlina poziva kandidate da konkurišu za stipendije  za Master program za rukovodioce javne uprave (Executive Master of Public Management, u daljem tekstu: EMPM), počev od septembra 2013. godine.

EMPM je međunarodni master program za profesionalce i rukovodioce iz javnog i privatnog sektora koji su ponudili Hertie School of Governance iz Berlina i  Univerzitetiz Potsdama. Ovaj, u potpunosti akreditovani program, obezbjeđuje ekspertizu i dodatne kvalifikacije u oblasti menadžmenta, rukovođenja i liderstva, a može biti završen za jednu (redovno), ili  dvije (vanredno) godine. Sva predavanja se održavaju na engleskom jeziku, na Hertie School of Governance u Berlinu.

U okviru EMPM programa može se aplicirati za sljedeće stipendije:

- EMPM evropska stipendija, namijenjena profesionalcima koji rade za neku instituciju Evropske unije, ili na poslovima koji se odnose na Evropsku uniju;

- EMPM CommlO stipendija, namijenjena njemačkim službenicima koji rade za međunarodne organizacije, ili evropske institucije;

- EMPM Berhörden Spiegel stipendija, namijenjena službenicima njemačke javne uprave;

- EMPM stipendija za centralnu i istočnu Evropu, namijenjena službenicima iz javne uprave i institucija iz zemalja centralne i istočne Evrope; i

- EMPM Hertie School stipendija, namijenjena izuzetno kvalifikovanim kandidatima.

Broj stipendija je ograničen, a odnose se na potpuno ili djelimično oslobađanje od školarine koja iznosi 27.000 EUR, za cijeli program. Stipendija ne pokriva ni životne, ni ostale troškove.

Uslovi za prijem:

- Jaka motivisanost

- Diploma o visokom obrazovanju. Traži se ekvivalent od 240 ECTS (najmanje 4 godine studija), ali ako kandidat može dokazati da ima dovoljno radnog iskustva, onda je dovoljno 180 ECTS (3 godine studija). Mnogi kandidati posjeduju zvanje iz oblasti koje se usko odnose na javnu upravu (npr. društvene nauke, ekonomija, pravo, itd.), ali EMPM program prihvata i kandidate iz drugih oblasti (prirodne nauke, itd.)

- Najmanje 2 godine odgovarajućeg radnog iskustva. EMPM program je namijenjen profesionalcima sa najmanje 2 godine radnog iskustva (trenutna grupa učesnika u programu EMPM imala je 11 godina radnog iskustva). Prihvataju se prijave iz oblasti javne uprave, privatnog sektora, kao i iz neprofitnog sektora.

- Dobro znanje engleskog jezika. Jezik nastave u Hertie School of Governance je engleski. Kandidati moraju imati dobro znanje engleskog, dok će dobro razumijevanje njemačkog jezika biti prednost, ali ne i preduslov za prijem.

Ukoliko kandidat može nabaviti dokaz o značajnom radu, ili studiranju u inostranstvu, možda neće morati ni da obezbijedi dokaz o položenom testu engleskog jezika. Kratkoročni boravci u inostranstvu, ili uvjerenja o pohađanju jezičkih škola, neće biti prihvaćeni kao zamjena za test.

Hertie School of Governance priznaje Cambridge CPE i CAE testove, IELTS, TOEIC®rezultate, kao i TOEFL testove. Kod ove škole za TOEFL test je 8874. Rezultati testa ne smiju biti stariji od dvije (2) godine.

Radi lakše orijentacije kandidata, za prijem na EMPM program dovoljni su sljedeći rezultati: TOEFL (PBT 550, CBT 220, IBT 80), IELTS (ukupni rezultat od 6,5), CPE (C), CAE (B).

Kandidati mogu podnijeti svoju prijavu za EMPM program i ako još ne posjeduju rezultate jezičkog testa. Ipak, prijem kandidatima ne može biti potvrđen bez dokaza o nivou znanja jezika. Stoga, savjetuje se svim kandidatima da ove rezultate podnesu što je prije moguće.

Procedura prijavljivanja i prijema

I - Podnošenje prijave

Prijave za EMPM program, koji počinje u septembru 2013. godine, treba podnijeti do 15. marta 2013. godine (prvi rok), ili 15. maja 2013. godine (drugi rok), putem EMPM prijavnog formulara. Kasne prijave će se prihvatati na osnovu upisa, nakon drugog roka, a kvalifikovani kandidati će biti prihvaćeni u skladu sa raspoloživim mjestima. Mole se kandidati da apliciraju što je moguće prije, jer će, ukoliko se prijave dva kandidata sa istim kvalifikacijama, prednost biti data onom koji se prvi prijavio.

Dokumentacija koju treba podnijeti:

- Aplikacioni formular popunjen online;

- Aktuelni CV (europass CV, na engleskom ili njemačkom jeziku, ne duži od dvije stranice). Navesti akademsko obrazovanje i radno iskustvo, kao i vannastavne aktivnosti koje mogu biti od značaja za prijemni komitet;

- Pismo motivacije koje objašnjava posebnu kandidatovu zainteresovanost za javnu upravu i program ovog mastera u Berllinu i kako bi se on odrazio na njegove profesionalne aspiracije;

- Kopije prepisa finalnih univerzitetskih ocjena. Ukoliko ta dokumenta nisu na engleskom, ili njemačkom jeziku, moraju se priložiti ovjereni sudski prevodi na engleski, ili njemački jezik;

- Pismo preporuke sadašnjeg, ili posljednjeg poslodavca (na engleskom, ili njemačkom jeziku).

 

II - Procjena aplikacija za Program mastera, kao i prijava za stipendije

a) Prijave za program

Selekcioni komitet, sastavljen od članova osoblja Hertie School of Governance i Univerziteta u Potsdamu, izvršiće preselekciju kandidata.

Ukoliko je kandidatova prijava pozitivno riješena, on će biti pozvan na intervju koji će biti održan u kampusu ove Škole, ili telefonskiim putem.

Prijave se pregledaju na osnovu upisa, ali se konačna odluka o svim prijavljenim kandidatima donosi nakon isteka roka za prijavljivanje. Ipak, u slučaju da se prijave dva kandidata sa istim kvalifikacijama, prednost će se dati kandidatu koji se prvi prijavio.

b) Prijave za stipendije

U okviru EMPM programa postoji ograničen broj stipendija (mogu biti pune,  djelimične, ili u vidu potpunog oslobađanja od školarine). Stipendije  ne pokrivaju ni životne, ni druge troškove. Sredstva će se dodjeljivati prema kvalitetu prijave, finansijskim potrebama kandidata, kao i prema njegovom/njenom doprinosu različitosti studentskog tijela.

Selekcioni komitet, sastavljen od članova osoblja Hertie School of Governance i Univerziteta u Potsdamu, odlučiće o prijemu na ovaj program, kao i o stipendijama.

Odmah nakon što se podnese prijava za program, kandidati dobijaju korisničko ime i lozinku za drugu internet stranicu, na kojoj mogu da prate status svoje prijave za program, kao i  da prijave za stipendiju. Od kandidata za stipendije se traži da popune i podnesu (upload) formular izjave o finansijama, prije 15. marta 2013. godine. Nakon ovog roka, kandidati mogu još uvijek konkurisati za EMPM program, do 15. maja 2013. godine, ali ne i za stipendiju.

Odluke o broju i iznosu dodijeljenih stipendija biće donijete tek kad se završi proces prijema. Stoga se kandidatima savjetuje da provjere i/ili alternativne i dodatne izvore finansiranja svojih studija, u ranoj fazi. Treba konsultovati i eksperta za poreze, kako bi se dobilo više informacija o smanjenju poreza za troškove profesionalne obuke.

III – Prijem

Ukoliko je intervju bio uspješan, Herite School of Governance će odobriti prijem, pod uslovom da kandidat a) obezbijedi rezultate nekog od prihvatljivih testova engleskog jezika (ako je potrebno), i b) stavi na uvid original svoje univerzitetske diplome, prije, ili na dan upisa (registrovanja). Ukoliko finalna univerzitetska diploma nije na engleskom, ili njemačkom jeziku, treba da je prevede stalni sudski tumač za jedan od ova dva jezika. Prevodi moraju biti doslovni (npr. ocjene ne smiju biti prenijete u neki drugi sistem ocjenjivanja).

Zainteresovani kandidati treba da apliciraju online, najkasnije do 15. marta 2013.  godine (prvi rok) 2013. godine,  ili 15. maja 2013. godine ,  putem EMPM aplikacionih formulara koji se nalaze na sljedećoj internet stranici:

www.hertie-school.org/empm