Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стипендије Хертие Сцхоол оф Говернанце из Берлина

Датум објаве: 01.03.2013 11:30 | Аутор: Лидија Ерцеговиц

Испис Штампај страницу


Хертие Сцхоол оф Говернанце из Берлина позива кандидате да конкуришу за стипендије  за Мастер програм за руководиоце јавне управе (Еxецутиве Мастер оф Публиц Манагемент, у даљем тексту: ЕМПМ), почев од септембра 2013. године.

ЕМПМ је међународни мастер програм за професионалце и руководиоце из јавног и приватног сектора који су понудили Хертие Сцхоол оф Говернанце из Берлина и  Универзитетиз Потсдама. Овај, у потпуности акредитовани програм, обезбјеђује експертизу и додатне квалификације у области менаџмента, руковођења и лидерства, а може бити завршен за једну (редовно), или  двије (ванредно) године. Сва предавања се одржавају на енглеском језику, на Хертие Сцхоол оф Говернанце у Берлину.

У оквиру ЕМПМ програма може се аплицирати за сљедеће стипендије:

- ЕМПМ европска стипендија, намијењена професионалцима који раде за неку институцију Европске уније, или на пословима који се односе на Европску унију;

- ЕМПМ ЦоммлО стипендија, намијењена њемачким службеницима који раде за међународне организације, или европске институције;

- ЕМПМ Берхöрден Спиегел стипендија, намијењена службеницима њемачке јавне управе;

- ЕМПМ стипендија за централну и источну Европу, намијењена службеницима из јавне управе и институција из земаља централне и источне Европе; и

- ЕМПМ Хертие Сцхоол стипендија, намијењена изузетно квалификованим кандидатима.

Број стипендија је ограничен, а односе се на потпуно или дјелимично ослобађање од школарине која износи 27.000 ЕУР, за цијели програм. Стипендија не покрива ни животне, ни остале трошкове.

Услови за пријем:

- Јака мотивисаност

- Диплома о високом образовању. Тражи се еквивалент од 240 ЕЦТС (најмање 4 године студија), али ако кандидат може доказати да има довољно радног искуства, онда је довољно 180 ЕЦТС (3 године студија). Многи кандидати посједују звање из области које се уско односе на јавну управу (нпр. друштвене науке, економија, право, итд.), али ЕМПМ програм прихвата и кандидате из других области (природне науке, итд.)

- Најмање 2 године одговарајућег радног искуства. ЕМПМ програм је намијењен професионалцима са најмање 2 године радног искуства (тренутна група учесника у програму ЕМПМ имала је 11 година радног искуства). Прихватају се пријаве из области јавне управе, приватног сектора, као и из непрофитног сектора.

- Добро знање енглеског језика. Језик наставе у Хертие Сцхоол оф Говернанце је енглески. Кандидати морају имати добро знање енглеског, док ће добро разумијевање њемачког језика бити предност, али не и предуслов за пријем.

Уколико кандидат може набавити доказ о значајном раду, или студирању у иностранству, можда неће морати ни да обезбиједи доказ о положеном тесту енглеског језика. Краткорочни боравци у иностранству, или увјерења о похађању језичких школа, неће бити прихваћени као замјена за тест.

Хертие Сцхоол оф Говернанце признаје Цамбридге ЦПЕ и ЦАЕ тестове, ИЕЛТС, ТОЕИЦ®резултате, као и ТОЕФЛ тестове. Код ове школе за ТОЕФЛ тест је 8874. Резултати теста не смију бити старији од двије (2) године.

Ради лакше оријентације кандидата, за пријем на ЕМПМ програм довољни су сљедећи резултати: ТОЕФЛ (ПБТ 550, ЦБТ 220, ИБТ 80), ИЕЛТС (укупни резултат од 6,5), ЦПЕ (Ц), ЦАЕ (Б).

Кандидати могу поднијети своју пријаву за ЕМПМ програм и ако још не посједују резултате језичког теста. Ипак, пријем кандидатима не може бити потврђен без доказа о нивоу знања језика. Стога, савјетује се свим кандидатима да ове резултате поднесу што је прије могуће.

Процедура пријављивања и пријема

И - Подношење пријаве

Пријаве за ЕМПМ програм, који почиње у септембру 2013. године, треба поднијети до 15. марта 2013. године (први рок), или 15. маја 2013. године (други рок), путем ЕМПМ пријавног формулара. Касне пријаве ће се прихватати на основу уписа, након другог рока, а квалификовани кандидати ће бити прихваћени у складу са расположивим мјестима. Моле се кандидати да аплицирају што је могуће прије, јер ће, уколико се пријаве два кандидата са истим квалификацијама, предност бити дата оном који се први пријавио.

Документација коју треба поднијети:

- Апликациони формулар попуњен онлине;

- Актуелни ЦВ (еуропасс ЦВ, на енглеском или њемачком језику, не дужи од двије странице). Навести академско образовање и радно искуство, као и ваннаставне активности које могу бити од значаја за пријемни комитет;

- Писмо мотивације које објашњава посебну кандидатову заинтересованост за јавну управу и програм овог мастера у Берллину и како би се он одразио на његове професионалне аспирације;

- Копије преписа финалних универзитетских оцјена. Уколико та документа нису на енглеском, или њемачком језику, морају се приложити овјерени судски преводи на енглески, или њемачки језик;

- Писмо препоруке садашњег, или посљедњег послодавца (на енглеском, или њемачком језику).

 

ИИ - Процјена апликација за Програм мастера, као и пријава за стипендије

а) Пријаве за програм

Селекциони комитет, састављен од чланова особља Хертие Сцхоол оф Говернанце и Универзитета у Потсдаму, извршиће преселекцију кандидата.

Уколико је кандидатова пријава позитивно ријешена, он ће бити позван на интервју који ће бити одржан у кампусу ове Школе, или телефонскиим путем.

Пријаве се прегледају на основу уписа, али се коначна одлука о свим пријављеним кандидатима доноси након истека рока за пријављивање. Ипак, у случају да се пријаве два кандидата са истим квалификацијама, предност ће се дати кандидату који се први пријавио.

б) Пријаве за стипендије

У оквиру ЕМПМ програма постоји ограничен број стипендија (могу бити пуне,  дјелимичне, или у виду потпуног ослобађања од школарине). Стипендије  не покривају ни животне, ни друге трошкове. Средства ће се додјељивати према квалитету пријаве, финансијским потребама кандидата, као и према његовом/њеном доприносу различитости студентског тијела.

Селекциони комитет, састављен од чланова особља Хертие Сцхоол оф Говернанце и Универзитета у Потсдаму, одлучиће о пријему на овај програм, као и о стипендијама.

Одмах након што се поднесе пријава за програм, кандидати добијају корисничко име и лозинку за другу интернет страницу, на којој могу да прате статус своје пријаве за програм, као и  да пријаве за стипендију. Од кандидата за стипендије се тражи да попуне и поднесу (уплоад) формулар изјаве о финансијама, прије 15. марта 2013. године. Након овог рока, кандидати могу још увијек конкурисати за ЕМПМ програм, до 15. маја 2013. године, али не и за стипендију.

Одлуке о броју и износу додијељених стипендија биће донијете тек кад се заврши процес пријема. Стога се кандидатима савјетује да провјере и/или алтернативне и додатне изворе финансирања својих студија, у раној фази. Треба консултовати и експерта за порезе, како би се добило више информација о смањењу пореза за трошкове професионалне обуке.

ИИИ – Пријем

Уколико је интервју био успјешан, Херите Сцхоол оф Говернанце ће одобрити пријем, под условом да кандидат а) обезбиједи резултате неког од прихватљивих тестова енглеског језика (ако је потребно), и б) стави на увид оригинал своје универзитетске дипломе, прије, или на дан уписа (регистровања). Уколико финална универзитетска диплома није на енглеском, или њемачком језику, треба да је преведе стални судски тумач за један од ова два језика. Преводи морају бити дословни (нпр. оцјене не смију бити пренијете у неки други систем оцјењивања).

Заинтересовани кандидати треба да аплицирају онлине, најкасније до 15. марта 2013.  године (први рок) 2013. године,  или 15. маја 2013. године ,  путем ЕМПМ апликационих формулара који се налазе на сљедећој интернет страници:

www.хертие-сцхоол.орг/емпм