Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Државне стипендије Литваније

Датум објаве: 25.02.2013 14:43 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


 

Фондација за подршку размјене студената (Едуцатион Еxцханге Суппорт Фоундатион) из Вилниуса позива заинтересоване кандидате из Црне Горе да аплицирају за државне стипендије Литваније, за академску 2013/2014.годину. Стипендије су намијењене предавачима и истраживачима из области високог образовања и са научних институција сљедећих земаља:  Аустрија, Бјелорусија,Бугарска, Грчка, Грузија, Индија, Јерменија, Казахстан, Монголија, Румунија, Русија, Србија, Словенија, Украјина, САД, Узбекистан, Уједињено Краљевство,Филипини, Финска,Хрватска,  Црна Гора, Шпанија, Шведска:

 1. Понудјена је квота од укупно 70 мјесеци кандидатима из наведених земаља,за краткорочне литванске (балтичке) студије - трајање студија од једног семестра  (до 5 мјесеци), или од два семестра (до 10 мјесеци), по особи.
 2. Биће додијељено 40 грантова  за љетње течајеве  литванског  језика и културе, кандидатима из поменутих земаља.

Стипендије нису намијењене за пуне студије, тако да се не може стећи неко академско звање, или диплома,током  периода који стипендија покрива.

Студије се морају реализовати у периоду од септембра 2013. до јуна/јула 2014. године. Јесењи семестар у литванским институцијама  високог образовања обично траје од септембра до јануара, а прољећни семестар од фебруара до јуна.

ДИО 1 - УСЛОВИ ЗА КАНДИДДОВАЊЕ

 1. Кандидат мора да буде студент (не на завршној години), предавач, или истраживач са неке истраживаче институције, или институције  високог образовања  Аустрије, Бјелорусије, Бугарске, Грчке, Грузије, Индије, Јерменије, Казахстана, Монголије, Румуније, Русије, Србије, Словеније, Украјине, САД, Узбекистана, Уједињеног Краљевства, Филипина, Финске, Хрватске,  Црне Горе, Шпаније, Шведске.
 2. Кандидати застипендију за  литванске (балтичке) студије морају да имају писмо о прихватању које је издала  истраживачка институција/ институција високог образовања из Литваније.
 3. Од кандидата који аплицирају за стипендију за литванске (балтичке) студије се захтијева да сакупе 30 ЕЦТС за један семестар у релевантној области, а морају испунити и друге захтјеве за литванске (балтичке) студије (погледати Дио 4).
 4. Литванске државне стипендије се не могу спојити са другим грантовима, или стипендијама.

Дио 2 – ФИНАНСИЈСКИ УСЛОВИ

 1. Финансијски услови за литванске (балтичке) студије:

-          Прихваћени студенти за област литванских (балтичких) студија), за 1. Циклус (Бацхелор), 2. Циклус (Мастер) и 3. Циклус (ПхД) добиће мјесечну стипендију од 1.950 Лт (приближно 565 ЕУР);

-          Истраживачи и предавачи који буду прихваћени на литванске  (балтичке) студије примиће мјесечну стипендију од 3.250 Лт (приближно 941 ЕУР).

 1. Финансијски услови за љетње течајеве литванског језика и културе:

-          Прихваћени студенти за љетње течајеве литванског језика и културе, за 1. Циклус (Бацхелор), 2. Циклус (Мастер) и 3. Циклус (ПхД) добиће мјесечну стипендију од 1.950 Лт (приближно 565 ЕУР);

-          Истраживачи и предавачи који су прихваћени за љетње течајеве литванског језика и културе примиће мјесечну стипендију од 3.250 Лт (приближно 941 ЕУР).

ВАЖНО: Стипендија је намијењена за покривање трошкова  самог корисника. Додатни износи за партнере који их прате, или породицу, неће се одобравати.

 1. Трошкове школарине за студије, или за течајеве литванској језика и културе, уплатиће земља-домаћин. Максимални износ школарине биће утврдјен на основу нормативних трошкова које одобри министар образовања и науке Републике Литваније.
 2. Било који други трошкови, попут чланарине у студентској унији, чланства у библиотеци, и сл.,мора да плати сам добитник стипендије.
 3. Трошкове смјештаја покриће сам добитник стипендије. Институција-домаћин омогућава добитнику стипендије мјесто у студентском дому, или универзитетској кући за госте, по његовом захтјеву. Захтјеви за смјештај у медјународнима студентским домовима мора да буде поднијет затно прије доласка. Алтернативно, страни студенти и истраживачи могу размотрити изнајмљивање неког приватног стана. Помоћ у том смислу пружиће особље из Канцеларије за медјународне односе релевантне институције високог образовања, или истраживачке институције Молдавије.

Дио 3. ЉЕТЊИ ТЕЧАЈЕВИ ЛИТВАНСКОГ ЈЕЗИКА И КУЛТУРЕ

У 2013. години, организоваће се течајеви на сљедећим литванским универзитетима:

Бр.

Институција

Датум

Wебсајт

1

Клаипеда Универзитет

26. јул – 13. август 2013.г.

хттп://www.ку.лт/хтнф/структура/центраи/калбу-

центрас/литхуаниан-лангуаге-анд-цултуре-суммер-сцхоол

2

Вyтаутас Магнус Университy

29. јул – 24. август 2013.г.

хттп://бмф.вду.лт/ен/литхуаниан-лангуаге-цоурсе

 

3

Вилниус Университy

1-26. јул 2013

хттп://www.лск.флф.ву.лт/ен/

 

4

Литхуаниан Университy оф Едуцатионал Сциенцес

5-29. август 2013

хттп://www.литуанистаи.впу.лт/индеx.пхп?лангуе

 

 

Кандидати могу да бирају 3 универзитета, зависно од приоритета, и од њих се тражи да наведу ниво знања литванског језика у пријавном формулару.

Стипендија не мора да буде одобрена за универзитет који је кандидату приоритетан. Кандидати ће бити уписани на течај  одмах након што додјелу стипендије одобри Комитет за медјународне студије.

Дио 4. ЛИТВАНСКЕ (БАЛТИЧКЕ СТУДИЈЕ)

1.1. Опис

Литвански језик припада индоевропској породици језика. То је један од преостала два жива балтичка језика, са бројним архаизмима, најбоље очуваним старим системом звукова и  једним бројем морфолошких посебности. Течајеви литванског језика, које организују истраживачке и институције високог образовања у Литванији, намијењени су свим кандидатима заинтересованим за литванску, или балтичку морфологију, индоевропску лингвистику, литванску књижевност, литванску историју, културу, етнографију, или фолклор.

1.2.  Програмски захтјеви за литванске(балтичке) студије

Од кандидата за стипендију за  литванске(балтичке)  студије захтијева се да пројектују свој студијски програм који мора укључити предмете из двије сљедеће студијске групе:

 1. Прва група - филологија. Студијске области које се могу бирати из ове групе су:  балтичка филологија, литванска филологија, лингвистика, књижевност.
 2. Друга група – историја, филозофија, теологија и култура. Студијске области које се могу бирати из ове групе су: литванска историја, етнологија и фолклор, културологија.

Од кандидата за литванске(балтичке) студије се захтијева да сакупе 30 ЕЦТС за један семестар. Укупни број кредита из обије студијске групе не би смио да буде мањи  од 22,5 ЕЦТС, за један семестар. Преосталих 7,5 ЕЦТС студијског програма треба бирати из других студијских области, по сопственом избору.

1.3. Списак литвански институција високог образовања на којима се могу реализовати литванске(балтичке) студије:

Вилниус Университy

Литхуаниан Университy оф Едуцатионал Сциенцес

Вyтаутас Магнус Университy

Клаипеда Университy

Сианлиаи Университy

Дио 5. ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Списак докумената које треба поднијети (наведеним редослиједом). Моле се кандидати да не стављају сваки појединачни документ у пластичне кошуљице, или фасцикле:

 1. Одштампан и потписан онлине Пријавни формулар који се може наћи на wеб сајту хттп://параискос.смпф.лт/регистратион/#топас
 2. Званично писмо кандидатове институције високог образовања, или истраживачке институције, које доказује  статус студента, предавача, или истраживача.

ВАЖНО: За студенте ово писмо мора садржати информацију о кандидатовом садашњем студијском циклусу (1., 2., или 3. циклус), година студија иочекивани  датум дипломирања.

 1. Пријепис академских оцјена са посљедња 2 семестра који је издала кандидатова садашња институција високог образовања, или истраживачка институција.
 2. Овјерена копија добијене дипломе/диплома/ високог образовања
 3. Два писма препоруке од матичне институције високог образовања, или истраживачке институције (написане током посљедњих шест мјесеци).
 4. Званично писмо о прихватању које је издала институција високог образовања, или истраживачка институција-домаћина у Литванији (ово се не односи на кандидате који аплицирају за љетње течајеве литванског језика и културе).

ВАЖНО: За кандидате за стипендију за литванске (балтичке) студије – ово писмо мора садржати информацију о одабраним предметима и броју кредита за сваки предмет.

 1. Детаљан програм планираних студија (не важи за кандидате који аплицирају за љетње течајеве литванског језика и културе).
 2. Копија увјерења о нивоу знања енглеског, или литванског језика (или неког другог језика који институција-домаћин прихвата).

ВАЖНО: Прихватају се увјерења о знању енглеског језика, попут  ТОЕФЛ, ИЕЛТС, ЦПЕ, или друга опште призната увјерења о положеним испитимаенглеског језика. Уколико кандидат нема неку од тих потврда, прихвата се и писмо  које је потписао кандидатов професор енглеског, или литванског језика , који га је пратио током студија.

 1. Копија важећег идентификационог документа.

5.1. Документа морају да буду:

 1. Издата на на енглеском, или литванском језику, или преведена од судског тумача за један од ова два језика.
 2. Поднијета у виду два  идентична сета (један сет у оригиналу, и једна копија). Сваки сет мора бити стављен у пластичну кошуљицу, или коверту.
 3. Откуцана и одштампана (руком написана документа  неће се разматрати).

Дио 6. ВАЖНИ ДАТУМИ

 1. Април, 2013. годинекрајњи рок за подношење апликација онлине.

Апликациони формулар се може наћи на хттп://параискос.смпф.лт/регистратион/#топас Систем за онлине аплицирање биће затворен у 12.00 по времену у централној Европи (ГМТ +1).

Одштампани и потписани онлине апликациони формулар, заједно са осталом документацијом, мора бити послат обичном, или препорученом поштом до 1.  априла 2013.године (прихвата се датум поште).

Пријаве са каснијим датумом (након 1. априла 2013. године) неће бити разматране.

 

Апликације треба послати на сљедећу адресу:

Хигхер Едуцатион программес Унит

Едуцатион Еxцхангес Суппорт Фоундатион

Гележинио Вилко стр. 12

01112 Вилниус, Литхуаниа

Коначну одлуку о додјељивању стипендија, засновану на препорукама Комитета за медјународне студије, доноси министар образовања и науке Републике Литваније. Успјешни кандидати биће лично обавијештени, путем електронске поште, најкасније до:

 • 3. јуна, 2013. године – обавјештење о резултатима за љетње течајеве литванског језика и културе
 • 2. јула, 2013. године – обавјештење о резултатима за студије, истраживачке стипендије и стипендије за литванске (балтичке) студије.

Дио 7. ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Како би организовали литванске (балтичке) студије и добили званично писмо о прихватању, кандидатима се савјетује да директно контактирају медјународну службу одабране литванске институције високог образовања. Списак са контакт инфрормацијама о литванским институцијама високог образовања и истраживачким институцијама могу се наћи  на хттп://www.смпф.лт/ен/статесцхоларсхипс