Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ЦЕЕПУС конкурс за зимски земестрар 2012/13

Датум објаве: 14.05.2012 08:57 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


ЦЕЕПУС ИИ-Централ  Еуропеан Еxцханге Програм фор Университy Студиес

Централно-европски програм за универзитетску размјену

 

У овај Програм су  укључене сљедеће државе: Аустрија, Бугарска, Словачка,  Чешка, Словенија, Хрватска, Мађарска, Молдавија, Пољска, Србија, Црна Гора, Румунија, Албанија, Македонија и Босна и Херцеговина.

 

Најважнија ЦЕЕПУС активност је стварање  универзитетских мрежа. ЦЕЕПУС мрежа представља сарадњу најмање три универзитета, из најмање двије ЦЕЕПУС земље. Размјена студената и наставног особља се врши у оквиру креираних универзитетских мрежа. Црногорски факултети су укључени у 13 ЦЕЕПУС мрежа. Списак већ формираних ЦЕЕПУС мрежа се може наћи на сајту www.цеепус.инфо

 

Конкурси за пријављивање за ЦЕЕПУС стипендије за студенте и наставно особље факултета који су укључени у ЦЕЕПУС мреже су:

За зимски семестар- током маја и јуна мјесеца

За љетњи семестар- током октобра и новембра мјесеца

Датум објаве конкурса и крајњи рок за пријаву је наведен на wеб адреси Програма www.цеепус.инфо.

 

Осим студената са факултета који су укључени у ЦЕЕПУС мреже, за ЦЕЕПУС стипендије могу конкурисати и студенти свих осталих факултета Универзитета Црне Горе, као тзв. фреемовер-и. Могућност добијања стипендије фримувер-и имају уколико остане неискоришћен одређен број стипендија након редовних конкурса и с тим у вези напомињемо да фреемовер-и углавном стипендију добијају за љетњи семестар, када ЦЕЕПУС координатори имају увид колико је слободних мјесеци преостало.

Датум објаве конкурса и крајњи рок за пријаву је наведен на wеб адреси Програма www.цеепус.инфо.

 

Поступак пријаве:

Када отворите страницу Програма www.цеепус.инфо,  прво се морате регистровати (горњи десни угао сигн ин, затим идете на цлицк хере то регистер) како би са аццоун-ом и пассwорд-ом које креирате током регистрације започели поступак попуњавања апликације. Када сте се улоговали са аццоунт-ом и пассwордом, идете на Yоур мобилитy апплицатион,  бирате академску годину за коју аплицирате и отварате нову пријаву. На питање да ли знате да је ваш факултет укључен у ЦЕЕПУС мрежу и број мреже, бирате опцију ДА, уколико не знате, бирате опцију НЕ.

Студенти који аплицирају у оквиру мреже не достављају додатна документа уз апликацију, док тзв. фреемовер-и треба да уплоад-ују сљедећа документа:

-Прихватно писмо од стране институције на којој желе студирати  (Аццептанце леттер-формулар се може преузети на сајту www.цеепус.инфо) и

-два писма препоруке од стране професора (Рецоммендатион Леттер- формулар се може преузети на сајту www.цеепус.инфо)

 

Шема стипендија за студенте и професоре

-За студенте додипломских студија стипендије за редовне семестарске активности се додјељују за минимум 3, а максимум 10 мјесеци.

(У поступку аплицирања, студенти који аплицирају за период од три мјесеца и више укуцавају »статус« СТУДЕНТ, за период краћи од три мјесеца »статус« СХОРТ-ТЕРМ СТУДЕНТ: мастер и ПхД студенти (којима се одобрава стипендија у сврху израде мастер тезе или доктор.дисертације) и студенти основних студија (уколико су у обавези рада на одговарајућим пројектима).

-За мастер и ПхД студенте омогућен је боравак у трајању до 3 мјесеца, у циљу израде тезе или дисертације.

-За студенте је омогућено и учешће на љетњим школама, интензивним курсевима и студентским екскурзијама у трајању од 10 радних дана.

Земља домаћин сноси трошкове школарине, смјештаја и основног здравсвеног осигурања за студенте и професоре које прима (угошћује), док матична земља (земља која шаље) може да  плати трошкове превоза.

Министарство просвјете и спорта Црне Горе добитницима цеепус стипендије суфинансира трошкове пута у износу од 200 еура. Потребно је пријавити се на Конкурс за суфинансирање школарине на магистарским и докторским студијама и студијских боравака у иностранству. Текст конкурса и пријавни формулар за тачку 3 Конкурса (суфинансирање путних трошкова за студијске боравке у иностранству и добитнике стипендија страних влада) се може наћи на wеб адреси Министарства просвјете и спорта www.мпс.гов.ме, линк Конкурси.