Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

СТИПЕНДИЈЕ ВЛАДЕ ЈАПАНА-2013

Датум објаве: 07.05.2012 11:46 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Расписан је конкурс за МЕXТ (Монбукагакусхо) стипендије за 2013. годину за студенте  из Црне Горе, које додјељује Министарство образовања, спорта, науке и технологије (МЕXТ) Владе Јапана.

Постоје 4 категорије стипендија:
за додипломске студије (у трајању од пет година)
- укључује једногодишњу припрему за студије уз интензивно учење јапанског језика на Институту за језике у Јапану, и најмање 4 године студирања на неком од јапанских универзитета.

за постдипломске студије (у трајању од двије године)
- укључује припрему за студије уз интензивно учење јапанског језика у трајању од пола године на Институту за језике у Јапану, и најмање 1 годину студија на неком од јапанских универзитета.

за студенте стручних студија на вишим технолошким школама (у трајању од најмање 4 године)
- укључује припремну годину учења јапанског језика, и најмање 3 године студија на некој од виших школа механичког, електротехничког, информатичког, грађевинског и других смјерова у Јапану

за студенте истраживаче на вишим школама (у трајању од најмање 3 године)
- укључује припремну годину учења јапанског језика, и двије године стручног усавршавања на некој од виших школа у Јапану из области као што су технологија, економија, нутриционизам, дизајн и друге.

Потребна документа за пријављивање:

Сви који су заинтересовани да се пријаве за ове стипендије, неопходно је да до 23. маја 2012. године, у Министарство просвјете и спорта Црне Горе (сектор за високо образовање, адреса: Римски трг бб, зграда Вектре) доставе сљедећа документа на енглеском или на јапанском језику (уколико није другачије назначено):

• Апликациони формулар са фотографијом
• Апликациони формулар - додатак са фотографијом
• Увјерење о оцјенама (мозе и на црногорском језику)
за додипломске студије: свједочанство о завршеној средњој школи  
за постдипломске студије: увјерење о завршеним додипломским студијама уз препис оцјена
• Област и студијски програм - само за постдипломске студије


Одабир кандидата: Сви кандидати биће позвани да приступе писменом тестирању, а само кандидати који прођу први круг тестирања, биће позвани на интервју, и том приликом је неопходно доставити преостала документа:

• Препоруку професора факултета (за постдипломске студије), односно наставника средње школе (за додипломске студије) и
• Љекарски извјештај

Број стипендија није ограничен и зависи од резултата писменог тестирања и разговора са комисијом, након чега ће потенцијални кандидати бити препоручени МЕXТ-у за коначан одабир. Објашњење о стипендији, апликациони формулар, додатак и формулар за област и студијски програм можете преузети директно са сајта Јапанске амбасаде у Републици Србији или контактирати Одјељење за културу и информације Амбасаде