Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ШЕХОВИЋ: ШКОЛЕ ДОБИЛЕ УПУТСТВО ЗА ОЦЈЕЊИВАЊЕ, РОДИТЕЉИ САД ПРЕКО АПЛИКАЦИЈЕ МОГУ ДА ПРАТЕ ОЦЈЕНЕ

ШЕХОВИЋ: ШКОЛЕ ДОБИЛЕ УПУТСТВО ЗА ОЦЈЕЊИВАЊЕ, РОДИТЕЉИ САД ПРЕКО АПЛИКАЦИЈЕ МОГУ ДА ПРАТЕ ОЦЈЕНЕ
Датум објаве: 02.05.2020 10:20 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


“Свим основним и средњим школама у Црној Гори послато је упутство за оцјењивање са јасним инструкцијама у вези са извођењем оцјена за четврти класификациони период и коначних оцјена, а у складу са реалном могућношћу да се школска година заврши од куће. Како су дјеца била у клупама скоро три тромјесечја, могуће је на рационалан начин и уважавајући ситуацију, извести оцјену, и то на принципима подршке и помоћи ученицима. Оно што је новина, јесте да је са Телекомом урађена и мобилна апликација Дневник путем које ће родитељи још лакше и прецизније моћи да прате сваку промјену у вези са школом, укључујући наравно сваку оцјену која буде унесена у дневник”. То је саопштио министар просвјете др Дамир Шеховић поводом оцјењивања рада од куће, истакавши да: “Посебан сензибилитет треба имати према ученицима чије породице живе у отежаним социо-економским условима и образовно неподстицајном окружењу”.

Када је ријеч о основним школама, кључно усмјерење јесте да се за оцјену четвртог класификационог периода односно тромјесечја, мора имати у виду ситуација, што значи да би оцјена требало значајно да се ослања на креативност, активност, ажурност и укљученост ученика у процес учења од куће, те његов однос према раду. Такође, дијете не смије бити оштећено, што не значи поклањање оцјена већ да, уколико наставник има дилему, оцјену треба да изведе на начин који ђака неће довести у положај неповољнији од заслуженог.

Осим тога, завршна оцјена код основаца, узимајући у обзир чињеницу да се праћење постигнућа не може извршити на стандардни начин, мора у великом дијелу бити заснована на периоду прије обуставе класичне наставе, те на учешћу ученика у процесу учења на даљину након обуставе наставе. Стога закључна оцјена не би, уколико је то реално и могуће, требало да буде нижа од оцјена из претходног периода односно полугодишта и трећег класификационог периода.

Такође, потребно је ђацима, уколико нијесу задовољни, дати могућност да поправе оцјену. Писмени задаци за четврти класификациони период односно четврто тромјесечје се неће организовати.

Када је ријеч о средњим школама, Упутства се такође базирају на сличним принципима, те на потреби да се прати ангажованост ученика и да се оцјена изводи на педагошким принципима, уважавајући реалне околности.

Како је Шеховић закључио: “Просвјетни радници су још једном показали да су темељ друштва, те су управо они, својим ентузијазмом и посвећеношћу, одржали систем просвјете и у овим моментима. Немам никакве дилеме око тога да ће тако бити до краја, односно да ће знати да одговоре захтјевном задатку, а то је да при оцјењивању уважавају околности, разумију и подрже ученике, а истовремено буду реални и једнаких критеријума за све”.

Упутство је резултат рада експертског тима сачињеног од представника Универзитета, Удружења педагога, Завода за школство и Министарства просвјете.