Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Уручене награђе најбољим полазници школе умјетничке критике “Гледај, мисли, пиши”

Уручене награђе најбољим полазници школе умјетничке критике “Гледај, мисли, пиши”
Датум објаве: 25.12.2019 13:42 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Додјела награда и похвала полазницима школе умјетничке критике “Гледај, мисли, пиши”, коју по други пут организује Народни музеј Црне Горе уз подршку Министарства просвјете, уприличена је јуче у Црногорској галерији умјетности “Миодраг Дадо Ђурић” на Цетињу.

Ове године у програму школе умјетничке критике коју су водили кустоси Народног музеја Ана Ивановић, Наталија Вујошевић и Милош Марјановић, учествовале су Цетињска гимназија, Гимназија “Нико Роловић” из Бара, Гимназија “Петар И Петровић Његош” из Даниловграда и Средња ликовна школа “Петар Лубарда” са Цетиња. Одлуком жирија прву награду освојила је Ивана Машановић из барске гимназије, другу Милица Биговић из ликовне школе “Петар Лубарда”, а трећу Итана Самарџић такође из цетињске ликовне школе. Додијељене су и специјалне похвале које су уручене полазницама школе Бојани Симовић, Софији Лопичић, Невени Чобљић и Дуњи Цикић.

Директорица Народног музеја Анастазија Мирановић казала је да јој је задовољство што су и ове године реализовали један од својих едукативних програма који ће се и даље развијати и унапређивати.
"Ово је заиста један лијеп начин да се младе генерације упуте у наше савремено ликовно стваралаштво и да од стручних, компетентних људи добију праве инструкције како се пише ликовна критика. Честитам добитницима на наградама које ће, надам се, бити стимулативне да наставе и да можда, баш од вас, сјутра добијемо једног врсног ликовног критичара", казала је Мирановић.

Кустос Умјетничког музеја Наталија Вујошевић која је и осмислила овај едукативни пројекат Народног музеја казала је да је циљ школе умјетничке критике “Гледај, мисли, пиши” да се код средњошколаца пробуди интересовање за критичко мишљење и писање, те да се појача и прошири њихово знање о умјетности.

"Овај пројекат је на неки начин још у експерименталној фази. Ово нам је друго издање и настојимо да сваке године у пројекат укључимо бар још једну школу. Шири се интересовање међу дјецом и очекујемо да ће за неких пет година пројекат обухватити све гимназије и друге средње школе у Црној Гори", рекла је Вујошевић.