Manja slova Veća slova RSS

>

POČASNO PRIZNANJE ZA IVU MANDIĆ, UČENICU SREDNJE LIKOVNE ŠKOLE “PETAR LUBARDA” CETINJE U LIDICAMA

POČASNO PRIZNANJE ZA IVU MANDIĆ, UČENICU SREDNJE LIKOVNE ŠKOLE “PETAR LUBARDA” CETINJE U LIDICAMA
Datum objave: 12.12.2019 12:43 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Učenica drugog razreda Srednje likovne škole “Petar Lubarda” Cetinje, Iva Mandić, koja je učestvovala na 47 međunarodnom likovnom takmičenju LIDICE 2019. u Republici Češkoj, dobitnica je Počasnog priznanja, koje uručuje ambasador Češke Republike.

Priznanje su uručili ambasador Republike Češke u Crnoj Gori Karel Urban i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

Učenicu je za ovo međunarodno takmičenje pripremala profesorica Mirjana Vučković, pod čijim mentorstvom već drugu godinu zaredom učenici osvajaju ovo prestižno priznanje.

Ižložba je stekla reputaciju jedne od najvećih i najstarijih manifestacija u dječijoj umjetničkoj produkciji, ne samo u Češkoj već i u svijetu. Poslednjih godina primljeno je više od 25.000 radova iz 80 zemalja svijeta. Žiri čini internacionalno sudsko vijeće koje broji 25 članova.

PR služba Ministarstva prosvjete

Takmičenje je prvi put organizovano 1967. godine kao znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koje su ubili njemački nacisti, kao i na svu djecu koja su stradala u ratu. Takmičenje je dobilo međunarodne dimenzije 1973. godine kada su, osim djece iz Republike Češke, učestvovala i djeca iz cijelog svijeta.

Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara.

Tema ovgodišnjeg takmičenja bila je hemija, obrađena kroz pod teme: Važnost vatre za ljudsko društvo, Alhemija i alhemičari, Atomi, Molekuli i jedinjenja, Poznata otkrića, Hemija u svakodnevnom životu i Boje oko nas.