Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

УНЕСЦО АСПнет: Представници Гимназије Котор на међународној конференцији у Букурешту

УНЕСЦО АСПнет: Представници Гимназије Котор на међународној конференцији у Букурешту
Датум објаве: 08.11.2019 09:49 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Ученици Гимназије Котор, Франка Перуђини и Лука Мјесечевић, заједно са професорицом и менторком Славицом Ступић, представљали су Црну Гору на конференцији у Букурешту, одржаној у периоду од 28. октобра до 1. новембра, на позив Румунске националне комисије за УНЕСЦО упућен школама УНЕСЦО-ве мреже придружених школа (АСПнет).

Подрегионални образовни пројекат “Молимо за нематеријалну баштину –Традиције и занати на УНЕСЦО-вој листи нематеријалне културне баштине (Плеадинг фор интангибле херитаге - Традитионс анд црафтс он тхе УНЕСЦО Лист оф Интангибле Цултурал Херитаге), финансијски подржан од стране УНЕСЦО-вог Програма партиципације 2018-2019, имао је за циљ размјену искустава, знања и добрих пракси између школа, заједница и органа у области нематеријалне културне баштине, а финансиран је од стране УНЕСЦО-вог програма партиципације 2018-2019. године.

Црногорски трочлани тим представио је овогодишњу пријављену номинацију за УНЕСЦО - Бокељску морнарицу, специфичност њеног оснивања, кореографију бокељског кола, те бокељску ношњу. Промовисана је и добротска чипка и њена израда, као један од карактеристичних традиционалних заната у Боки Которској.

У пројекту су учествовали и тимови из Бугарске, Молдавије, Украјине, Македоније, Србије и Румуније.

Учешће тима Гимназије у овом пројекту, финансијски су подржали Општина Котор и Министарство просвјете.